Trest za „polské tábory smrti“? Jde o naši důstojnost, hájil Kaczyński kontroverzní zákon

Předseda polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński se důrazně postavil za kontroverzní zákon, který přísně trestá připisování jakékoli odpovědnosti za holocaust Polákům. Polsko bylo doposud zbaveno práva hájit důstojnost národa, který je viněn ze zločinů spáchaných jiným národem, upozornil Kaczyński.

Podle textu schváleného oběma komorami parlamentu může soud za používání výrazů jako „polské koncentrační a vyhlazovací tábory“ udělit až tříletý trest vězení. Podnětem bylo používání geografického označení „polský“ i v souvislosti s nacistickými koncentračními a vyhlazovacími tábory na území okupovaného Polska, což roky popuzuje přinejmenším část polské společnosti a politiků.

„Více než dvacet let hanebné politiky provázené naprostým nedostatkem mechanismů na ochranu naší důstojnosti dnes přináší špatné důsledky. A to se musí změnit,“ prohlásil v rozhovoru pro polský veřejnoprávní rozhlas Kaczyński, který je považován za současného nejvlivnějšího politika v zemi, který z pozadí řídí vládu.

„Článek novely zákona o Institutu národní paměti (IPN), který se stal předmětem sporu, je vykládán naprosto chybně,“ odmítl dále šéf PiS výtky adresované dalšímu legislativnímu počinu polské vlády, který vyvolal kritiku doma i v zahraničí.

IPN je úřad, který má v Polsku na starosti vyšetřování zločinů komunismu a nacismu a který je obdobou českého Ústavu pro studium totalitních režimů.

Kaczyňski nyní vyzval hlavu státu, aby svým podpisem stvrdila platnost kontroverzního normativního aktu. „Jsem hluboce přesvědčen, že prezident Duda by měl pokračovat v cestě, kterou oznámil, a novelu podepsat,“ zdůraznil politik.

Návrh zákona vyvolal diplomatickou roztržku mezi Izraelem a polskou vládou. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu jej již dříve přirovnal ke snaze o změnu historie a někteří izraelští politici hovořili až o statisících Židů, za jejichž smrt nesou vinu Poláci.

Židovský stát přišel s vlastním přísným zákonem

Izraelský parlament už v prvním čtení přijal návrh zákona, který počítá až s pěti lety vězení pro ty, „kdo se pokusí popřít nebo zpochybnit vinu pomahačů nacistů při páchání zločinů na Židech“.

Kritika přišla z USA, Unie i Ukrajiny

Před dopady nového zákona varovaly Poláky i Spojené státy, podle nichž by zákon mohl ohrozit svobodu projevu. „Všichni musíme dbát na to, abychom nebránili diskusi o holocaustu,“ uvedlo americké ministerstvo zahraničí a Polsko vyzvalo, aby návrh legislativy přehodnotilo.

K dění ve své vlasti se kriticky vyjádřil také předseda Evropské rady Donald Tusk, podle něhož vláda svým kontroverzním krokem Polsku spíše uškodila, než by mu pomohla. Výraz „polské tábory smrti“ podle něho v souvislosti s diskusí o zákonu nyní používá celý svět. Za „naprosto nepřijatelný“ označil zákon rovněž ukrajinský prezident Petro Porošenko.

Do debaty o kontroverzním zákoně se zapojilo rovněž Německo. „Neexistuje nejmenších pochyb o tom, kdo je zodpovědný za vyhlazovací tábory, kdo je provozoval a kdo v nich zavraždil miliony evropských Židů: byli to Němci,“ uvedl ministr zahraničí Sigmar Gabriel. „Tato organizovaná masová vražda byla spáchána naší zemí a nikým jiným. Jednotliví kolaboranti na tom nic nemění,“ dodal Gabriel.