Dohoda Mayové vstala z mrtvých. Bitva se teď přesouvá do Bruselu, píše britský tisk

Výsledek úterního hlasování v dolní komoře britského parlamentu o dalším postupu na cestě k brexitu je triumfem premiérky Theresy Mayové, které se konečně podařilo sjednotit své konzervativce, píše část britského tisku. Další média ovšem upozorňují, že nyní musí premiérka do Bruselu, který na dohodě nechce nic měnit. Francouzský list Le Point upozorňuje, že „válka nervů“ se blíží do finále, německý deník Süddeutsche Zeitung varuje před slabostí Mayové.

„Theresin triumf,“ napsal v titulku bulvární list Daily Mail, podle kterého Mayová vyhrála „klíčové hlasování, sjednotila svou stranu a rozdrtila (předsedu opozičních labouristů Jeremyho) Corbyna“. Předsedkyně britské vlády podle probrexitového listu vyzvala Brusel: „Pojďme uzavřít dohodu.“

Také podle listu Daily Express se podařilo Mayové sjednotit svou stranu a získat plnou podporu parlamentu pro nová jednání s Bruselem. „Nyní je to na EU,“ napsal list. Další bulvár, The Sun, označil výsledek parlamentního hlasování za vítězství premiérky v „titánském souboji“.

Levicový list The Guardian úterní vývoj na cestě k brexitu označuje sice za vítězství Mayové, zároveň ale upozorňuje, že z pohledu Evropské unie se „nic nezměnilo“ a premiérka jen vyvolala naděje, které zřejmě nedokáže naplnit. Nyní má britská vláda podle The Guardian dva týdny na to, aby „resuscitovala svou brexitovou dohodu“.

Na tahu je Evropská unie, upozorňují deníky

Také list Metro upozornil, že předseda Evropské rady Donald Tusk po večerním hlasování uvedl, že nové vyjednávání o textu dohody o podmínkách britského vystoupení z EU není možné.

Podle listu Daily Mirror brexitová dohoda premiérky Mayové „vstala z mrtvých“. Dodává ovšem, že je to „prozatím“, neboť není vůbec jisté, zda EU tlaku britských poslanců na nová jednání o sporné irské pojistce „ustoupí“.

Financial Times míní, že se premiérka snahou přepsat uzavřenou brexitovou dohodu dostává na cestu, která povede ke střetu s Bruselem. Podle listu The Daily Telegraph Mayová nyní přenesla „brexitovou bitvu zpět do Bruselu“.

Německé recepty: Jednat s opozicí, případně odložit brexit

Výsledek jednání britského parlamentu hodnotí i evropské listy. Slabost britské premiérky Mayové je podle německého deníku Süddeutsche Zeitung nebezpečná pro Británii i zbytek Evropské unie. I kdyby se jí podařilo dosáhnout drobných změn v dohodě o brexitu, svoji stranu o nich stejně sotva přesvědčí, míní list, podle něhož by proto šéfka britské vlády měla hledat společnou řeč s opozicí.

Komentátor veřejnoprávní televize ARD je zase přesvědčen, že v současné situaci je pro
Mayovou jediným řešením odložit vystoupení Británie z Evropské unie, které je plánované na 29. březen. „Jen Theresa Mayová má moc sama zabránit tvrdému a chaotickému brexitu bez dohody o vystoupení. Tím, že z nouze v poslední minutě britskou žádost o vystoupení stáhne,“ míní komentátor, podle něhož by se tím získal dodatečný čas.

Jinak to vidí deník Die Welt, podle něhož je nyní míč na straně Bruselu, který by měl v irské otázce ustoupit. „Pokud Evropané zůstanou tvrdohlaví, budou spoluzodpovědní za politické selhání,“ píše.

Podle listu Frankfurter Allgemeine Zeitung je nyní třeba diplomatické kreativity, aby se v irské otázce našlo řešení. Bez dohody by se totiž stalo právě to, čemu se EU snaží zabránit, totiž že by mezi Irskem a Severním Irskem znovu vznikla pevná hranice.

Britští poslanci sice vědí, co nechtějí, ale pro problém kolem Irské republiky a Severního Irska nenavrhují žádné řešení, upozornil francouzský Le Point. V Evropské unii se začíná projevovat rozkol – Polsko, které má v Británii velkou komunitu, je připraveno Irsko „opustit“, německá kancléřka Angela Merkelová váhá, jelikož „nedohoda“ o brexitu by měla na německý průmysl značný dopad. Francouzský prezident Emmanuel Macron chce, aby byl zachován klid a rozhodnost.

Brexit přestal být racionální téma, uvedl list L'Express citující profesorku Pauline Schnapperovou, která se na Británii specializuje. Brexit je podle ní příliš složitá záležitost na to, aby se o ní rozhodovalo v referendu. A to, že se tak stalo, je příčinou současné situace.

Skončila mrtvá fáze, ozývá se z Francie

Dva měsíce před určeným datem pro vystoupení z EU je britská premiérka Theresa Mayová ochotná zpochybnit dvouletá vyjednávání, aby odvrátila rozkol mezi britskými konzervativci, napsal k situaci francouzský Le Monde. Mayová podle něj na sebe bere riziko střetu s EU a zvyšuje nebezpečí, že Británie z Unie odejde bez dohody.

Le Figaro situaci popisuje jako premiérčin ústupek základně rozhodných zastánců brexitu. Obdržela sice křehký, nicméně reálný mandát vyjednávat s Unií znovu. Brusel výsledek úterního dění v Londýně přijal se směsicí úlevy a znepokojení, soudí Les Echos. Je dobré, že se konečně něco děje, neboť hlavní britský vyjednávač Oliver Robbins se ve městě neobjevil od začátku ledna. Skončila tedy aspoň tato mrtvá fáze.