Po „žlutých vestách“ se ozvalo hnutí ekologů. Dva miliony lidí žádají zelenější Francii

Petici čtyř nevládních organizací obviňující francouzský stát z nečinnosti v ekologické politice už podpořilo přes dva miliony lidí. Svůj cíl tak naplnila za méně než měsíc. „Nikdy nenasbírala petice za životní prostředí tolik podpisů,“ píše web televize BFMTV. Autoři iniciativy plánují Francii žalovat u správního soudu v Paříži za nedodržení ekologických cílů.

Už několik dní po spuštění – 18. prosince –  se projekt L'affaire du siècle („kauza století“) stal nejúspěšnější peticí francouzské historie. První milion podpisů nasbíral podle agentury AFP za 36 hodin. Iniciovaly jej francouzské pobočky mezinárodních organizací Greenpeace a Oxfam společně se dvěma místními nevládními skupinami. Nyní autoři na svém webu uvádí, že chtějí dosáhnout na tři miliony signatářů.

„Tím, že podpořili L'affaire du siècle, vyjádřily více než dva miliony občanů a občanek naději, že se dočkají změny, a podpořili požadavek předložený vládě, aby bylo učiněno zadost klimatické nečinnosti Francie trvající vícero desetiletí,“ uvedla organizace Greenpeace France v prohlášení.

Ve Francii se přitom současně od listopadu opakovaně konají protesty takzvaných žlutých vest, jejichž výrazným motivem byl v počátku nesouhlas s plánovaným zvýšením cen pohonných hmot. Takto získané finance přitom měly napomoci změně ekonomického a sociálního modelu země s důrazem na ekologii, ale vláda kvůli protestům ustoupila. Demonstrací, kterými se lidé bouří i proti restriktivní fiskální a sociální vládní politice, se účastnilo opakovaně i více než sto tisíc lidí.

Kvůli přístupu k ekologii může Francie čelit soudu

Organizátoři iniciativy, která kritizuje nečinnost státu v oblasti životního prostředí, v prosinci zaslali vládě dopis se svými požadavky a nyní očekávají reakci „odpovídající této mimořádné mobilizaci a naléhavosti“ klimatických změn. Pakliže se jim odpověď nebude zdát dostatečná, chtějí v březnu svou stížnost předložit pařížskému správnímu soudu s vidinou verdiktu, který by nařídil státu snížit emise uhlíku. Pokud by soudci podnět přijali, proces by podle sdružení nejspíše trval dva nebo tři roky.

Čtveřice nevládních organizací tvrdí, že Francie nabrala v ekologických opatřeních značný skluz a neplní cíle ohledně redukce emisí skleníkových plynů. „Francie nedodržuje krátkodobé cíle, co se týče omezení emisí skleníkových plynů, rozvoje energie z obnovitelných zdrojů nebo vylepšování efektivity energetiky,“ píše se v prohlášení odeslaném vládě.

Ve Francii jsou zatím žaloby státu kvůli ekologickým otázkám novinkou, podle agentury AFP se jich ale už ve světě objevila řada. Autoři té francouzské na stránkách svého projektu zmiňují úspěchy podobných snah v Nizozemsku, Kolumbii a Pákistánu.

Státní tajemnice pro ekologickou transformaci Emmanuelle Wargonová v reakci na překonání hranice dvou milionů podpisů označila za dobrou zprávu, že tolik lidí žádá, aby stát jednal. Kritizovala ale „redukci záležitosti na bitvu mezi státem a sdruženími“. „Velké změny budeme muset činit společně a nikoli jedni proti druhým,“ prohlásila.

Podobně se vyjádřil také ministr životního prostředí François de Rugy, který iniciátory petice vyzývá k dialogu. „Ale pro nevládní organizace už není místo na debatu, pouze na činy,“ napsala AFP.