Ze symbolu vzdoru proti Rusku vlastizrádkyní. Soud se Savčenkovou přerušil nález bomby

Příběh Savčenkové: Z ruské zajatkyně ukrajinskou vlastizrádkyní (zdroj: ČT24)

Ostře sledovaný proces s ukrajinskou vojenskou pilotkou Nadijou Savčenkovou přerušil v pondělí nález výbušného zařízení, informovala místní média. Vášnivá aktivistka a urputná vojačka, dříve vězněná v Rusku, čelí na Ukrajině obvinění z pokusu o státní převrat. Minulý týden si Savčenková postěžovala, že po týdnu protestní hladovky částečně ztratila zrak a sluch.

Savčenková je jednou z prvních pilotek ukrajinské armády a veteránkou z Iráku. Po roce 2014 čelila spolu s praporem Ajdar proruským povstalcům na východě Ukrajiny. Později strávila dva roky v ruském vězení, kde držela protestní hladovku a stala se symbolem vzdoru proti Rusku.

Savčenková mluví na nahrávce o puči a „fyzické likvidaci“

Po výměně za ruské vojáky se Savčenková dostala na svobodu a stala se poslankyní. „Ukrajinci, pokud mě potřebujete za prezidentku, dobře, budu prezidentka,“ tvrdila v květnu 2016. Letos v březnu se ale z národní hrdinky stala vlastizrádkyně. Objevila se totiž nahrávka, na níž nabádá k útoku na vládu a parlament. „Co navrhuje Voloďa, je revoluce. Já navrhuji puč. Musí být všichni naráz fyzicky zlikvidováni,“ říká Savčenková na nahrávce.

Její slova otřásla nejen důvěrou Ukrajinců, ale i řady evropských politiků. „V Evropském parlamentu jsme psali dopisy, dokonce jsme drželi řetězovou hladovku, určitě to tak bylo správně, bohužel ten další vývoj byl trochu odlišný od našeho očekávání,“ konstatoval europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL), který se se Savčenkovou setkal při její návštěvě Prahy.

Ukrajinka ztratila imunitu a znovu skončila za mřížemi. Sama tvrdí, že svými slovy na nahrávce jen tahala tajné služby za nos. „Mně tahle výmluva připadá tragikomická – tohle jsou věci, které se v dobách nevyhlášené rusko-ukrajinské války prostě nedělají,“ míní komentátor Českého rozhlasu Plus Libor Dvořák.

Savčenková vyhlásila 5. prosince hladovku, aby tak protestovala proti údajnému nátlaku, který na ni a jejího obhájce vykonává tajná služba. Po šesti dnech oznámila, že zhubla o sedm kilogramů a že hladovku ukončí 13. prosince, protože prý již donutila úřady k ústupkům.

Minulý týden v dopise uvedla, že není fyzicky schopná zúčastnit se jednání, protože trpí závratěmi, částečnou ztrátou zraku a sluchu a silnou dušností, činící chůzi bolestivou.

Řada lidí vidí za pádem Savčenkové její problémovou osobnost i trauma z boje. Podle prezidenta Petra Porošenka se dokonce spojila s Rusy. „Hodně věcí o tom vypovídá, tvrdit to ale s jistotou prostě nemůžeme,“ upozornil Dvořák.

Kauza Savčenkové se teď stává součástí boje o moc na Ukrajině. Průzkumy předpovídají současné vládnoucí garnituře v blížících se volbách porážku. A opozice obviňuje vládu, že případ zneužívá ve svůj vlastní prospěch.