Tymošenková v průzkumech poráží Porošenka. Roztržka s Ruskem ale může zahýbat kartami

Incident v Kerčském průlivu může ovlivnit prezidentské volby na Ukrajině (zdroj: ČT24)

Zvýšené napětí mezi Moskvou a Kyjevem po incidentu v Kerčském průlivu může mít dopad na březnové prezidentské volby na Ukrajině. Experti předpovídají, že vyhrocená situace může znamenat úpadek vlivu pro dosavadní favority. Těmi jsou nynější prezident Petro Porošenko, který prosadil zavedení válečného stavu, a bývalá premiérka Julija Tymošenková, jež opatření odmítá. Konec válečného stavu téměř přesně kopíruje začátek předvolebního boje.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko
Zdroj: Valentyn Ogirenko/Reuters

Porošenko apeloval na poslance, aby schválili válečný stav po incidentu v Kerčském průlivu, při němž Rusové stříleli na ukrajinské námořníky. Zahájení prezidentské volební kampaně je přitom naplánováno už na 30. prosince. Někteří poslanci proto obvinili Porošenka z pokusu ovlivnit blížící se prezidentské klání.

Podle posledních průzkumů má zatím navrch Tymošenková, vyhrocené vztahy s Ruskem a válečný stav ale ještě můžou s kartami zamíchat. Pětina voličů je totiž dosud nerozhodnutá, ukázala nedávná sondáž agentury Unian. Tymošenková by podle ní vyhrála první kolo se ziskem 14 procent hlasů. Porošenko by byl s 11 procenty druhý těsně následován hercem, režisérem a bavičem Volodymyrem Zelenským.

S válečným stavem jde ruku v ruce omezení osobní svobody, varuje Tymošenková

Tymošenková se teď postavila proti Porošenkovi a varuje před negativními dopady válečného stavu. „Znamená to, že vláda bude vnikat do domů Ukrajinců, a ne do domů agresivní cizí mocnosti. Budou vám lézt do soukromých e-mailů a vezmou vám svobodu slova,“ prohlásila šéfka hlavní opoziční strany Baťkivščyna (Vlast).

Aktérka oranžové revoluce Tymošenková se s Porošenkem střetla už v minulých prezidentských volbách – a utrpěla výraznou porážku.

Podle některých expertů se teď „čokoládový oligarcha“, jak se Porošenkovi přezdívá, může stavět do vděčné role obránce národa a nynější převahu Tymošenkové zmírnit. Ukrajina získává po střetu na moři podporu ze všech stran. Provokace odsoudili lídři NATO a Evropské unie i Bílý dům.

Porošenkovi podráží nohy neúspěšný boj s korupcí

Otázkou je, nakolik si Porošenko u voličů reálně polepší. Prezidentovu pozici dlouhodobě oslabuje hlavně všudypřítomná korupce v zemi. „Myslím si, že spíš než politické body pro Porošenka to nakonec může být minus pro jeho konkurenty. Mnozí mají stále na paměti, jak Tymošenková brojila proti tomu, aby se bojovalo o Krym,“ poznamenala ukrajinistka Lenka Víchová. 

Tymošenková chce pro Ukrajinu novou vizi – mimo jiné vypsat referendum o změně ústavy a zavést v zemi kancléřský systém po vzoru Německa.

Rok 2019 bude pro Ukrajinu velkým volebním rokem, protože kromě prezidentských se mají konat i volby parlamentní. O obsazení nové sněmovny mají Ukrajinci rozhodnout v říjnu. I v nich má velké šance uspět právě strana Tymošenkové.