Rusko převezlo zadržené ukrajinské námořníky do Moskvy, oznámili obhájci

Ukrajinští námořníci, které v neděli zadržely ruské síly při incidentu v Kerčském průlivu, byli letecky přepraveni do věznice Lefortovo v Moskvě. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na dva obhájce 24 Ukrajinců, na které soud v krymském Simferopolu uvalil v uplynulých dnech dvouměsíční vazbu. Není ale jasné, kolika zadržených námořníků se přesun týká.

„Byli přepraveni do věznice Lefortovo v Moskvě,“ sdělil agentuře advokát Džemil Temičev. Odvolal se přitom na informace od „advokátů v Lefortovu“, které je známou věznicí v ruské metropoli.

Advokátka Emine Avamilijevová, která ukrajinské námořníky rovněž právně zastupuje, dodala, že zadržení Ukrajinci byli přepraveni do Moskvy ve čtvrtek odpoledne letecky.

Ani Temičev, ani Avamilijevová neupřesnili, zda byli do Moskvy přepraveni všichni zadržení Ukrajinci. Zejména není jasné, jestli jsou mezi nimi i tři zranění námořníci. Temičev sdělil, že se s dalšími advokáty snažil své klienty navštívit v zadržovacím centru, kde byli v Simferopolu střeženi. Úřady jim ale přístup neumožnily.

Moskva mluví o provokaci, Kyjev o agresi

Incident vyústil v zadržení tří ukrajinských vojenských plavidel a 24 ukrajinských námořníků, kteří postupně skončili ve vazbě. Agentura Interfax ve čtvrtek informovala, že Rusko chce příští rok u Sevastopolu na anektovaném Krymu zahájit výstavbu nové radarové stanice včasného varování před raketovým útokem.

Ruská oficiální místa tvrdí, že incident v průlivu, který odděluje Černé moře od Azovského, vyvolal ukrajinský prezident Petro Porošenko, aby si zvýšil šance na vítězství v březnových prezidentských volbách. „Je to nepochybně provokace, zorganizovaná nynějším režimem – a domnívám se, že i stávajícím prezidentem – před prezidentskými volbami na Ukrajině v březnu příštího roku,“ prohlásil prezident Vladimir Putin. 

„Byla to záměrná provokace,“ zopakovala také mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová oficiální stanovisko Kremlu. „Možná se jejího plánování účastnili někteří naši západní partneři. Nebyla to náhoda a informační kampaň, které jsme svědky, to potvrzuje,“ zdůraznila ve středu večer v moskevské televizi.

Rusko také potvrdilo, že krátce po nedělním incidentu se Porošenko neúspěšně zkoušel telefonicky spojit přímo s Putinem. Hovor se podle Moskvy neuskutečnil, údajně „v souvislosti s řadou faktorů“. 

Kyjev incident v Kerčském zálivu označil za akt agrese a reagoval vyhlášením válečného stavu v oblastech sousedících s Ruskem. Ukrajinský ministr infrastruktury Volodymyr Omeljan ve čtvrtek obvinil Rusko, že zavedlo blokádu ukrajinských přístavů v Azovském moři. Moskva to rozhodně odmítla.

„Musíme zajistit efektivní výcvik, to je velmi potřebné – protivník pak bude poražen a za invazi na ukrajinské území zaplatí vysokou cenu,“ řekl Porošenko, který ve středu navštívil jednotky ukrajinské armády v Černihivské oblasti, kde válečný stav platí. Zároveň v rozhovoru pro německý list Bild uvedl, že doufá, že státy NATO jsou připravené rozmístit v Azovském moři své lodě, aby pomohly zajistit bezpečnost Ukrajiny.

Rusko se chystá postavit na Krymu nový radar včasné výstrahy

Agentura Interfax s odvoláním na nejmenovaný zdroj z bezpečnostních složek v Rusku informovala, že Moskva chce příští rok u Sevastopolu na anektovaném Krymu zahájit výstavbu nové radarové stanice včasného varování před raketovým útokem. Sevastopol je hlavní základnou ruské Černomořské flotily.

„Termín a místo nové stanice bylo určeno. Jak se čekalo, začnou ji stavět na místě, kde byl u Sevastopolu dislokován starý radiolokátor Dněpr,“ uvedl zdroj. Nový radar má být typu Voroněž-M, který je podle Interfaxu schopen odhalovat kosmické objekty, rakety a střely s plochou dráhou letu.

Nové zařízení svými schopnostmi značně předčí radiolokátor Dněpr, který byl postaven za sovětských dob a dokázal pokrývat i oblast Blízkého východu a sledovat starty balistických raket do vzdálenosti 3500 kilometrů. Radar po rozpadu Sovětského svazu převzala Ukrajina, která jej po jistou dobu pronajímala Rusku; pak se radar více než deset let nevyužíval a po anexi poloostrova se ukázal být nepoužitelným.

Ve středu Interfax informoval, že Rusko v nejbližší době posílí protivzdušnou obranu Krymu čtvrtou jednotkou vyzbrojenou novými raketami S-400 Triumf, které mohou zasahovat cíle do vzdálenosti 400 kilometrů a do výšky 30 kilometrů, včetně strategických bombardérů, balistických raket a střel s plochou dráhou letu.

Velení Černomořské flotily Interfaxu sdělilo, že dotyčná jednotka je od čtvrtka v bojové pohotovosti u města Džankoj na severu Krymu, asi 30 kilometrů od hranic s Ukrajinou. Ostatní jednotky vyzbrojené S-400 střeží Sevastopol, Feodosiji a Jevpatoriji.

Debata poslance Bžocha (ANO), exdiplomata Kavana (ČSSD) a analytika Votápka (zdroj: ČT24)