EU zmrazila Janukovyčovi majetek, USA zavádí vízové sankce

Brusel - Evropská unie zmrazila majetek ukrajinského exprezidenta Viktora Janukovyče a dalších sedmnácti bývalých předních představitelů země. Brusel tím vyhověl žádosti současného ukrajinského vedení. Navázal tak na kroky Švýcarska, Lichtenštejnska a Rakouska - tyto země už stejné opatření provedly minulý týden. Podobné kroky zvažuje i Kanada. Bílý dům zase nařídil vízové sankce proti osobám a institucím odpovědným za „ohrožení svrchovanosti a územní celistvosti Ukrajiny a podkopání ukrajinských demokratických procesů“. Podle nejmenovanného amerického představitele se sankce netýkají Vladimira Putina.

Nařízení o zmrazení majetku vyšlo v úředním věstníku Unie. Na seznamu lidí, jejichž majetek žádal Kyjev obstavit kvůli podezření ze zpronevěry miliardy dolarů ze státních peněz, je například bývalý premiér Mykola Azarov, exministr vnitra Vitalij Zacharčenko či někdejší generální prokurátor Viktor Pšonka. Mezi bývalé prominenty bez přístupu ke svému majetku v EU patří ode dneška také dva Janukovyčovi synové Oleksandr a Viktor.

Seznam 18 prominentních Ukrajinců, kterým EU blokuje majetek:

  1. Viktor Janukovyč (63) - bývalý prezident
  2. Vitalij Zacharčenko (51) - bývalý ministr vnitra
  3. Viktor Pšonka (60) - bývalý generální prokurátor
  4. Oleksandr Jakymenko (49) - bývalý šéf Bezpečnostní služby Ukrajiny (SBU)
  5. Andrij Portnov (40) - bývalý poradce prezidenta
  6. Olena Lukašová (37) - bývalá ministryně spravedlnosti
  7. Andrij Kljujev (49) - bývalý šéf prezidentské administrativy
  8. Viktor Ratušňak (54) - bývalý náměstek ministra vnitra
  9. Oleksandr Janukovyč (40) - podnikatel, syn bývalého prezidenta Viktora 
    Janukovyče
  10. Viktor Janukovyč (32) - poslanec Nejvyšší rady (parlamentu), syn bývalého 
    prezidenta Viktora Janukovyče
  11. Artem Pšonka (37) - zástupce šéfa poslanecké frakce bývalé vládní Strany 
    regionů, syn bývalého generálního prokurátora Viktora Pšonky
  12. Serhij Kljujev (44) - podnikatel, bratr bývalého šéfa prezidentské 
    administrativy Andrije Kljujeva
  13. Mykola Azarov (66) - bývalý předseda vlády
  14. Oleksij Azarov (42) - syn bývalého předsedy vlády Mykoly Azarova
  15. Serhij Kurčenko (28) - podnikatel
  16. Dmytro Tabačnyk (50) - bývalý ministr školství
  17. Rajisa Bohatyrjovová (61) - bývalá ministryně zdravotnictví
  18. Ihor Kalinin (54) - bývalý poradce prezidenta

Podobný krok již učinily minulý týden Švýcarsko a Lichtenštejnsko a samostatně jako první členská země EU také Rakousko. Švýcarsko vyšetřuje Janukovyče kvůli podezření z praní špinavých peněz. Bývalý ukrajinský lídr přitom minulý pátek popřel, že by měl v zahraničí nějaké bankovní účty. Postihy pro představitele bývalého ukrajinského režimu chystá také Kanada.

Nové vízové sankce posvětil Obama

Nové americké sankce se mají týkat i Rusů a politiků autonomního Krymu. Příslušný dekret už podle agentury AP podepsal prezident Barack Obama. Nové sankce doplňují dřívější vízová omezení, která se vztahovala na ukrajinské činitele zodpovědné za porušování lidských práv. Spojené státy je vyhlásily po krvavých únorových srážkách v centru Kyjeva, které si vyžádaly sto mrtvých a několik stovek zraněných.
  
Podle prohlášení Bílého domu jsou USA připraveny zavést nové sankce v závislosti na dalším vývoji situace na Ukrajině. Dnešní vízová omezení byla vyhlášena krátce poté, co parlament autonomního Krymu schválil rozhodnutí o vstupu poloostrova do Ruské federace. Referendum o odtržení od Ukrajiny se má na Krymu konat 16. března.
  
O jmenovitém seznamu osob či institucí, na něž se mají vízová omezení vztahovat, zprávy z Bílého domu nehovoří. Podle agentury Reuters je součástí Obamova rozhodnutí i zmrazení majetku postižených osob, který se nachází na americkm území. Opatření se vztahuje jak na Ukrajince, tak i na Rusy zodpovědné za vpád ruské armády na Krym.

ČT24.cz o ukrajinsko-ruské roztržce

Horizont ČT24: Krym se separoval, EU vykročila proti Rusku (zdroj: ČT24)