55 let a ani o minutu víc. Ruští komunisté demonstrovali proti pozdějšímu odchodu do penze

Zpravodaj ČT v Rusku Miroslav Karas o demonstraci proti důchodové reformě (zdroj: ČT24)

Tisíce lidí po celém Rusku se připojily k protestům proti vládnímu plánu zvýšit věk odchodu do důchodu. Demonstrace organizované komunistickou stranou se konaly v Moskvě i dalších městech. Na příští neděli svolal protest proti stejné věci opoziční předák Alexej Navalnyj.

„Na demonstraci vlály především rudé prapory s hesly 55 let a ani o minutu déle nebo obnova socialismu je záchranou Ruska,“ popsal atmosféru komunistického protestu zpravodaj ČT v Moskvě Miroslav Karas. V 55 letech v současnosti odcházejí do důchodu ruské ženy, muži pak v 60 letech.

Reforma počítá s tím, že v průběhu let 2019 až 2034 by se věk odchodu do penze měl zvyšovat na 65 let u mužů a na 63 let u žen. Vladimir Putin, který se k návrhu formálně připravenému vládou dlouho nevyjadřoval, vystoupil ve středu s projevem, kde navrhl drobné zmírnění, totiž aby ženy na konci reformy končily kariéru v 60 letech.

Rusko – předpokládaná doba dožití
Zdroj: Wikipedie

To však Rusy neuklidnilo a proti reformě se dále protestuje. Na moskevské demonstraci vystoupil jako hlavní řečník šéf komunistické strany Gennadij Zjuganov, který reformu označil za kanibalistickou. Navrhl, že vláda by spíš měla zdanit nejbohatší Rusy.

Čtyři z deseti Rusů by se penze nedožili

„Spolu s komunisty vyšli do ulic i příznivci dalších stran, ale těch bylo podstatně méně,“ řekl Karas. Mnozí odpůrci reformy upozorňují, že by se po ní 40 % ruských mužů důchodu vůbec nedožilo.

Populace v Rusku
Zdroj: Wikipedie

Důchodová reforma poprvé po dlouhé době snížila Putinovu popularitu podporovanou státem ovládanými médii. Podle průzkumu nezávislého sociologického střediska Levada obliba hlavy státu od oznámení návrhu reformy klesla zhruba o deset procentních bodů asi na sedmdesát procent.

„Putin Rusům vzkázal, že už dnes připadá na jednoho pracujícího občana jeden důchodce. Demografická krize situaci nijak nezlepší a hrozí kolaps penzijního systému,“ vysvětlil Karas snahu ruského prezidenta o obhajobu plánu. Vláda také slibuje zvýšení penzí. Průměrný ruský důchod činí v přepočtu asi 5 tisíc korun.

Rozkradené peníze

Na příští neděli svolal demonstraci proti reformě opoziční politik Alexej Navalnyj. Nebude se jí však moci zúčastnit, protože soud ho poslal za organizaci nepovoleného lednového protestu na 30 dní do vězení.

Navalnyj spojuje nedostatek financí především s rozsáhlou korupcí lidí napojených na Putinův režim. Jeho Fond boje proti korupci shromažďuje z otevřených zdrojů informace o majetcích, které tito lidé nashromáždili, a ve videích ukazuje, jak vyvádějí státní peníze například při nákupu potravin pro policisty. Pak předvádí jejich honosná sídla, opulentní jachty nebo italské vinohrady.