Luxusní byt a firmy s miliardovými obraty. Navalnyj odhaluje podezřelý majetek matky šéfa Státní dumy

Fond boje proti korupci ruského opozičního lídra Alexeje Navalného upozornil na majetkové poměry matky šéfa Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu, Vjačeslava Volodina. Dvaaosmdesátiletá bývalá učitelka Lidia Barabanová vlastní luxusní byt v moskevském rezidenčním komplexu, šéfuje desítce firem s miliardovými obraty a spravuje lovecké revíry o rozloze desítek tisíc hektarů.

„Před důchodem pracovala Lidia Petrovna jako učitelka na základní škole. Ve věku 72 let v roce 1999 začala s velkým byznysem,“ říká Navalnyj ve svém videu, a upozorňuje tak na rok, kdy se Volodin stal poprvé poslancem. Odvolává se přitom na veřejně dostupné údaje z katastru a přináší i fotografie zevnitř domu od realitní společnosti.

Lidia Barabanová podle jeho informací nyní vlastní deset firem s miliardovými obraty. „Hlavní z nich je Zemědělský podnik Gorodňanskoe. Ten společně s dceřinými společnostmi spravuje nemovitosti a techniku za 1,5 miliardy rublů (510 milionů korun),“ říká Navalnyj. Fond uvádí, že žena obhospodařuje mimo jiné lovecké pozemky o rozloze zhruba 50 tisíc hektarů a před dvěma týdny zaregistrovala novou firmu se základním kapitálem 10 milionů rublů (3,4 milionu korun).

Matka vlivného politika v Moskvě vlastní také apartmán o rozloze 390,6 metru čtverečního, jehož hodnotu fond odhadl na 230 milionů rublů (asi 78 milionů korun). „To je důchod asi osmnácti tisíc lidí,“ poznamenal Navalnyj. V těsném sousedství domu je také nemocnice s poliklinikou, kterou má na starosti organizace jménem Správa záležitostí prezidenta Ruské federace. Ta se podle vlastního webu stará o materiální, bytové, léčebné a ozdravné služby pro členy vysokých politických úřadů.

Opozičník předpokládá, že Barabanová je „fiktivní majitelka a fiktivní podnikatelka, protože vše patří zkorumpovanému Volodinovi“. Formálně ale nic neodporuje zákonu o státní službě i zákonu o předcházení korupce, poznamenala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu. „Všechno je napsané na mámu. Volodin v přiznání nemusí nic zveřejňovat,“ upozorňuje Navalnyj.

Volodin se stal cílem pátrání Fondu proti korupci už před dvěma lety. Tehdy pracoval jako zástupce šéfa úřadu prezidenta a fond zveřejnil video s leteckými záběry  jeho víkendového sídla. To podle fondu leží na ploše 19 425 metrů čtverečních a Navalnyj odhadl jeho cenu na 160 milionů rublů.

Přepisování majetku na důchodce je v Rusku oblíbený trik

Zpravodajský web Newsru.com v té souvislosti připomněl, že přepisování majetku na starší příbuzné je poměrně obvyklým způsobem, jak ukrýt peníze z nelegální činnosti, nejčastěji z korupce. Podle ruské pobočky Transparency International navíc přepisují lidé byty na seniory proto, že důchodci jsou osvobozeni od daní v případě obytných nemovitostí. Volodinova matka tak ušetří asi čtvrt milionu rublů ročně.

Vládní strana Jednotné Rusko, v jejímž nejvyšším vedení Volodin zasedá, se zdržela vyjádření s vysvětlením, že předseda sněmovny je stejně jako všichni poslanci na prázdninách.

Volodin mohl podnikat jen devět měsíců, přesto měl stovky milionů rublů

Volodin většinu své pracovní kariéry strávil ve službách státu v různých funkcích, od náměstka gubernátora přes šéfa Úřadu vlády a zástupce vedoucího prezidentské kanceláře až po předsedu dumy. V těchto funkcích nesměl podnikat, přesto však vždy vykazoval vysoké příjmy a stovky milionů rublů na účtech. Ty vysvětloval prodejem dříve vlastněných firem. Na veškeré podnikání ale měl v životě k dispozici jen devět měsíců v roce 1999, kdy nepracoval ve státních službách, poznamenal server Newsru.com.

Připomněl také, že Navalného pozornost upoutal Volodin tím, že se zasazuje za velice nepopulární návrh zákona, který má poprvé od sovětských dob zvýšit věk pro odchod do penze. Rozhořčeným seniorům, kteří si stěžovali, že se penze ani nedožijí, Volodin veřejně poradil, ať vyrazí na sportovní hřiště, jestli chtějí žít déle.

S vládním návrhem zvýšit penzijní věk u mužů z nynějších 60 na 65 let a u žen z 55 na 63 let podle průzkumů nesouhlasí osm až devět Rusů z deseti. Kvůli nepopulární penzijní reformě dokonce poklesla z rekordních výšin popularita prezidenta Vladimira Putina dlouhodobě šponovaná pozitivními zprávami státem ovládaných médií.

Sám Volodin se na setkání s občany vyjádřil, že „důchodový systém je státní a v současnosti je v deficitu, je v něm díra, kterou zaplňují na úkor rozpočtu. Jestli budou důchody nebo ne, je otázkou, protože i rozpočet je v deficitu.“ Navalnyj spojuje důchodovou reformu právě s korupcí. „Všechny víkendové domy, paláce, letadla a vklady do švýcarských bank vyvrtaly právě tuto díru v důchodovém fondu, a vy ji teď budete muset zaplnit,“ apeloval na diváky a pozval je na demonstraci proti zvýšení věku odchodu do důchodu, která se uskuteční 9. září.

Navalnyj je vnímán jako nejvážnější Putinův vyzyvatel, ale z březnových prezidentských voleb jej úřady vyřadily pod záminkou pravomocného odsouzení k podmíněnému trestu za údajné krádeže. Opozičník ale všechny své procesy považuje za vykonstruované a za snahu Kremlu jej umlčet.