Ucpaná Evropa. Kvůli lidem mířícím na jih kolabuje doprava na dálnicích, problémy jsou i v Česku

Události: Dopravní problémy na cestě k moři (zdroj: ČT24)

Hlavní evropské tahy k teplému jižnímu moři byly během soboty na mnoha místech ucpané. Cesta na Jadran se tak leckomu prodloužila až o devět hodin. Situaci komplikuje začátek prázdnin v některých německých spolkových zemích i výměny turnusů v přímořských letoviscích. Kvůli nim je tento víkend považovaný za jeden z nejnáročnějších v letní sezóně. Kolem 18 hodiny byla většina míst již průjezdná, v neděli se ale očekávají další potíže.

Problémy čekaly české řidiče už v Praze a auta stály i na dvou místech D1. Celkové zdržení mezi Brnem a Prahou přesahovalo odpoledne i hodinu a půl. Velké fronty byly i na D2 směrem na Slovensko. Tam se srazily dva kamiony, což si vyžádalo úplné uzavření dopravní tepny. Zavřená byla také silnice I/33 u Jaroměře kvůli nehodě dvou osobních aut. V obou směrech se tam tvořily dlouhé fronty.

V sousedních zemích hlásily zácpy obchvat Mnichova, německá A8 u Rosenheimu a pak také rakouská dálnice A10 u Salcburku. Na této dálnici směřující na jih se potom tvořilo ještě několik front, nejdelší byly před Tauernským tunelem a před mýtnou bránou St. Michael.

Zácpy na této trase pokračovaly i kolem Villachu a dlouhé fronty se tvořily v obou směrech před tunelem Karavnke na hranici Rakouska a Slovinska. Řidiči se tam zdrželi přes hodinu. V místech s hustým provozem byla přeplněná i všechna odpočívadla a fronty u čerpacích stanic se často táhly až ke sjezdům z dálnice.

Ve Slovinsku hlásily problémy hlavně dálnice A1 ve směru od moře na Lublaň. Nejhorší fronty pak byly na hranici mezi Slovinskem a Chorvatskem. Nejvíc aut bylo v obou směrech na silnicích u Koperu, na dálnici A7 u Rupy a na dálnici A2 u Ptuje. Čekat se muselo na všech přechodech.

V Chorvatsku byla nejhorší situace na dálnici A1 u Záhřebu a u Zadaru. Chorvatský automotoklubu HAK zejména informoval o zvýšeném příjezdu vozidel k mýtné bráně Záhřeb-Lučko ve směru k moři. Od Jankomiru stála fronta dlouhá tři kilometry. Zpomalený byl provoz mezi dopravními uzly Lučko a Zadar II. Mezi vjezdem do tunelu Sveti rok a Maslenicí se pomalu pohybovala osmikilometrová kolona.

Trpělivost byla třeba také při průjezdu Brennerským průsmykem na celé trase mezi rakouským Innsbruckem a italskou Veronou.

Komplikace potkaly i řidiče, kteří se vydali autem do Řecka přes Srbsko. Zácpy s dlouhým čekáním se kvůli opravám tvořily v obou směrech na dálnici z Bělehradu do Niše. Řecko také stále bojuje s následky tamních ničivých požárů, při nichž zemřelo nejméně 87 lidí.

K jednomu z dopravně nejrušnějších víkendů roku přispívá začátek školních prázdnin v německých spolkových zemích Bavorsko a Bádensko-Württembersko. V nich celkem žije celkem 23 milionů lidí. V severských zemích naopak prázdniny pomalu končí a lidé se tak vracejí domů.

Na nepříjemném zhoustnutí provozu a procvičení trpělivosti řidičů jedoucích s rodinami za sluncem na jih, případně se vracejících domů, se podepisuje i závod formule 1 v Budapešti.

Doprava na severu stála kvůli vedru

Až pětihodinové zpoždění čekalo na lidi cestující tunelem pod Lamanšským průlivem. Kvůli mimořádně teplému počasí totiž v některých vlacích selhávala klimatizace. Společnost, která vlaky provozuje, zrušila kvůli počasí několik spojů a zastavila výdej nových jízdenek.

Na londýnském letišti Stansted byl omezen provoz kvůli bouřkám, což podle televize SkyNews vedlo ke zpoždění i rušení letů. „Restrikce zavedené řízením letové přepravy mají stále vliv na odlety a přílety,“ uvedl kolem poledne mluvčí letiště Stansted. Podlé médií na letišti panoval chaos a cestující si stěžovali na dlouhé fronty a nedostatek informací.

Problémy byly také kolem Berlína, kde řádil neobvyklý lesní požár. Ten způsobil i výbuchy několika bomb z druhé světové války.