Erdogan přitvrdil: Z nacistických praktik obvinil přímo kancléřku Merkelovou

Vyhrocené turecko-německé vztahy (zdroj: ČT24)

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v neděli osočil německou kancléřku Angelou Merkelovou z nacistických praktik a dále vyhrotil napjaté vztahy mezi oběma zeměmi. Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel v reakci uvedl, že Erdogan překročil přípustnou mez.

Mezi oběma zeměmi se rozpoutala ostrá diplomatická pře poté, co německé úřady stejně jako Nizozemsko znemožnily agitovat tureckým ministrům na svém území před dubnovým referendem o posílení Erdoganových pravomocí.

Turecký lídr, který jednání Německa a Nizozemska již dříve přirovnal k praktikám nacistů, v neděli zaútočil přímo na spolkovou kancléřku. „Právě se dopouštíš nacistických praktik,“ použil podle agentury AFP v televizním projevu neformální tykání. „Proti komu? Mým bratrským tureckým občanům v Německu a bratrským ministrům,“ dodal s odkazem na členy své vlády, kteří chtěli mezi německými Turky agitovat za volbu ve prospěch Erdogana.

Šéf německé diplomacie Gabriel kvůli tomu kontaktoval svého tureckého kolegu Mevlüta Çavuşoglu, jemuž dal jasně najevo, že „šokující“ prezidentova slova „překročila meze“. „Jsme tolerantní, ale nejsme hlupáci,“ řekl Gabriel německému deníku Passauer Neue Presse.

Další pokus tureckých ministrů agitovat v Německu

Už dopoledne přitom mluvčí prezidenta Erdogana Ibrahim Kalin uvedl, že někteří z tureckých ministrů by mohli brzy odletět do Německa. Měli se znovu pokusit před tamními Turky hájit změnu ústavy. 

Podle Erdoganova mluvčího by v Německu mohli uspořádat velké shromáždění. Kalin v rozhovoru v televizní stanici CNN-Türk také prohlásil, že v Evropě je nyní na vzestupu turkofobie, a to úměrně tomu, jak Ankara poukazuje na chyby Západu.

Německý ministr zahraničí Gabriel již v sobotu uvedl, že Turecku se více než kdy dříve vzdálil možný vstup do Evropské unie. Roztržku mezi oběma státy dále prohloubilo i tvrzení šéfa německé rozvědky Bruna Kahla v Der Spiegelu, který zapochyboval, že za zmařeným loňským pokusem o puč části turecké armády je islámský duchovní Fethullah Gülen.

Turecké úřady přitom již řadu měsíců pronásledují tisíce lidí spojovaných s tímto mužem, jehož vydání z USA Ankara požaduje. Gülen všechna obvinění odmítl a pokus o puč odsoudil.

Erdoganův mluvčí Ibrahim Kalin v neděli dopoledne prohlásil, že americký prezident Donald Trump o vydání Gülena Turecku nyní uvažuje. Ankara o to fakticky žádá od červencového puče, ale vláda předchozího prezidenta Baracka Obamy se k tomu neměla.

Ankara po pokusu o převrat zahájila rozsáhlé čistky v armádě, policii a státní správě. Při čistkách bylo propuštěno z práce nebo suspendováno přes 100 tisíc státních zaměstnanců.