Od nacistů se nelišíte, vzkázal do Německa Erdogan kvůli stopce pro své ministry

Další silná slova od tureckého prezidenta. Za nacistické praktiky označil Recep Tayyip Erdogan nedávné zrušení mítinků svých ministrů v Německu. Tamní úřady svůj krok vysvětlují obavami o bezpečnost. Mezi oběma zeměmi tak pokračuje napětí vyvolané stíháním německo-tureckého novináře.

„Německo, nemáš vůbec žádný vztah k demokracii a mělo bys vědět, že tvé současné kroky se nijak neliší od těch, co se dělaly za nacistické éry,“ řekl dnes Erdogan, který se tak vyjádřil k událostem z tohoto týdne.

Turecký prezident reagoval na zrušení čtvrtečního vystoupení tureckého ministra spravedlnosti Bekira Bozdaga v německém městě Gaggenau. Vedení tohoto zhruba třicetitisícového města na jihozápadě Německa rozhodnutí zrušit akci odůvodnilo přílišným zájmem lidí o účast a obavou o jejich bezpečnost. Bozdag to označil za nepřijatelné a zrušil setkání s německým ministrem spravedlnosti Heikem Maasem.

Prohlášení vyvolalo v Německu okamžitou kritiku. „To je neslýchaně nemístná poznámka despoty z Bosporu,“ řekl generální tajemník Křesťanskosociální unie (CSU) Andreas Scheuer listu Passauer Neuen Presse. „Srovnání s nacismem je stejně odporné jako absurdní,“ dodal. Požaduje rovněž od Erdogana omluvu a odmítl prosazování vnitřní politiky Turecka na německé půdě. Ohradila se i místopředsedkyně sesterské CDU Julia Klöcknerová.

Turci hledají u krajanů podporu pro ústavní změny

Bozdag měl ve zhruba třicetitisícovém Gaggenau na jihozápadě Německa vystoupit s projevem na podporu kontroverzních ústavních změn v Turecku, o nichž mají Turci hlasovat příští měsíc.

Podobný mítink s Turky žijícími v Německou měl na víkend naplánován v Kolíně nad Rýnem turecký ministr hospodářství Nihat Zeybekci. Také tuto akci radnice zrušila. Zeybekci chtěl poté akci uskutečnit ve městě Frechen poblíž Kolína, ale ani tam se mu to nepodařilo.

Podpořit ústavní změny do Německa, kde žije asi 1,5 milionu tureckých občanů, jezdí opakovaně přední turečtí činitelé, což ve spolkové republice budí nevoli mnoha politiků.

Řadě z nich připadá paradoxní, aby turečtí ministři využívali svobody slova v Německu k propagaci kontroverzních změn ústavy v době, kdy je stejná svoboda v Turecku mnoha lidem upírána.

Oba státy neprožívají zrovna idylické období vztahů, hlavně kvůli stíhání německo-tureckého novináře Denize Yücela. Dopisovatel německého listu Die Welt je držený ve vazbě v Turecku kvůli údajné podpoře terorismu. V sobotu Erdogan prohlásil, že muž je agentem Německa a podporuje kurdské separatisty. Berlín to označil za absurdní.

Válka slov mezi Německem a Tureckem přiostřuje (zdroj: ČT24)

„Měsíc jsme říkali, předejte nám ho, měl by být postaven před soud,“ dodal turecký prezident ve svém prvním vyjádření k případu Yücela

Novinář se nakonec sám dostavil na policejní prezidium v Istanbulu. Byl zatčen a následně skončil ve vyšetřovací vazbě ve vězení západně od Istanbulu. Propuštění Yücela požadují němečtí politici i veřejnost. Jeho obvinění ze špionáže německé ministerstvo zahraničí v pátek okamžitě odmítlo jako scestné.