Turecký parlament schválil reformu k posílení pravomocí Erdogana

Turecký parlament schválil ústavní reformu, má posílit pravomoci prezidenta (zdroj: ČT24)

Turecký parlament v noci na sobotu schválil ústavní reformu, která by měla výrazně posílit prezidentovy pravomoci. Pro změny hlasovaly zhruba tři čtvrtiny přítomných poslanců. Otevřeli tak cestu k uspořádání referenda o ústavních změnách, které by se mělo uskutečnit na jaře. Prezident Recep Tayyip Erdogan tak má šanci zůstat v úřadu až do roku 2029.

Rozhodnutí parlamentu je vítězstvím pro Erdogana, který si udržuje silnou podporu veřejnosti, ačkoli podle kritiků jedná čím dál autokratičtěji, napsala agentura AP.

Hlasování se zúčastnilo 488 z 550 zákonodárců. Pro ústavní změnu se vyslovilo 339 poslanců, 142 bylo proti, pět vhodilo prázdný lístek a dva další hlasy byly označeny za neplatné.

Premiér Binali Yildirim výsledek hlasování přivítal a prohlásil, že rozhodnutí je nyní v rukou tureckého lidu, který jistě učiní správnou volbu. Referendum by se podle vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) mohlo uskutečnit již 26. března, nejpozději se bude konat v polovině dubna.

Dnes jsme jako zákonodárný sbor splnili náš úkol. Teď další fázi svěřujeme do rukou lidu. Bude to jejich rozhodnutí.
Binali Yildirim
turecký premiér

Změna kromě jiného rozšíří parlament ze současných 550 na 600 křesel a volby do něj se budou konat po pěti letech, nikoli po čtyřech, jak tomu bylo dosud. Parlamentní volby se mají konat společně s prezidentskými. Minimální věk pro kandidaturu do parlamentu se sníží ze současných 25 na 18 let.

Prezidentovi by reformy umožnily nahradit premiéra, vybírat si ministry nebo vydávat dekrety – a to bez kontroly parlamentu. Mohl by také nově být členem politické strany i stát v jejím čele.

Opoziční levicová Lidová republikánská strana (CHP) a prokurdská Lidová demokratická strana (HDP) připravované změny označují za upevňování autoritářského režimu. Předseda CHP Kemal Kilicdaroglu výsledek hlasování kritizoval s tím, že parlament „předal své vlastní pravomoci“ a „zradil“ dějiny. Slíbil také, že povede „boj za demokracii“, aby změny v referendu neprošly.

Projev tureckého premiéra Binali Yildirima po schválení ústavní změny v parlamentu
Zdroj: Reuters

„Prezident bude mít právo vydávat různá nařízení a v některých případech obejít parlament. Ten v rámci principu rozdělení moci přijde o svou kontrolní funkci,“ říká Serkan Demirtas, šéfredaktor deníku Hürriyet Daily News.

Recep Tayyip Erdogan je v prezidentské funkci tři roky, předtím chod země deset let ovlivňoval jako premiér. Mocenské otěže zkrátil po potlačení neúspěšného červencového převratu, po kterém následovala řada zatykačů. Čistky pokračují i ve státní správě, ve vězení skončilo už přes 36 tisíc lidí.

Vydáno pod