14 mrtvých po sérii explozí na východě Turecka

Macháček: Za útoky opravdu zřejmě stojí Kurdové (zdroj: ČT24)

Celkem čtrnáct mrtvých a asi 220 zraněných si vyžádala trojice pumových útoků a jeden střet na východě Turecka. Turecké úřady atentáty připisují kurdským separatistům. Dvě nálože vyletěly do povětří u policejních stanic, třetí zasáhla projíždějící vojenské auto. Turecké úřady reagovaly zvýšením stupně ohrožení v zemi. Podle premiéra Binaliho Yildirima mohou teroristé zaútočit kdekoliv v zemi.

První exploze nastala ve středu večer v provincii Van nedaleko turecko-íránské hranice. Výbušnina nastražená v autě před policejní stanicí, která slouží také jako ubytovna pro strážce zákona, zabila policistu a dva civilisty. Zraněno bylo 53 civilistů a 20 příslušníků policie.

Druhý výbuch se odehrál na dvoře policejní stanice ve východotureckém městě Elazig, kde zemřelo pět lidí. Na 146 osob bylo zraněno, nejméně 14 zraněných je ve vážném stavu, oznámil guvernér provincie Elazig Murat Zorluoglu.

Dosud poslední výbuch nastal krátce po poledni v oblasti Hizan ve východoturecké provincii Bitlis, kde bomba nastražená u silnice zničila armádní vozidlo. Pět vojáků zemřelo, dalších pět bylo zraněno. Při jiném střetu zemřel ve vesnici Nazar ve stejné oblasti tamní strážce.

Útoky proti policejním složkám se v Turecku v posledních dnech zintenzivnily. V pondělí při explozi nedaleko města Diyarbakir na jihovýchodě země zahynulo šest lidí, dalších 21 bylo zraněno. Turecká vláda útok připsala kurdským separatistům ze Strany kurdských pracujících (PKK), kteří v oblasti bojují s tureckou armádou.

Na policejní a vojenské cíle útočí na jihovýchodě země především povstalci ze zakázané PKK. Po loňském krachu mírových jednání s vládou opět bojují za autonomní Kurdistán a práva Kurdů v Turecku. Během armádní ofenzivy proti Kurdům už zahynulo několik tisíc kurdských bojovníků a stovky civilistů a vojáků.