V červnu připlulo do Itálie o čtvrtinu víc migrantů, proud do Řecka slábne

V červnu opět zesílil migrační proud do Itálie přes Středozemní moře. Do země dorazilo přibližně 22 500 migrantů, což je oproti květnu nárůst o 24 procent, uvedla unijní agentura Frontex. Za první polovinu roku přes centrální Středomoří přijelo do EU 69 500 lidí, přibližně stejný počet jako loni.

„Migrační tlaky v centrálním Středomoří zůstaly v červnu vysoké,“ uvedl Frontex. Mezi zjištěnými uprchlíky byli nejčastěji Nigerijci, Eritrejci a Súdánci.

Řecku příchozích migrantů ubývá

Oproti loňsku naopak v červnu téměř ustal proud migrantů do Řecka. Podle Frontexu migrační proud tímto směrem slábne díky jarní dohodě mezi EU a Tureckem a přísné pohraniční politice, kterou na balkánskou migrační trasu reagovala Makedonie.

obrázek
Zdroj: ČT24

Na řecké ostrovy v Egejském moři v červnu nejčastěji přicházeli Syřané, po nich Pákistánci, Afghánci a Iráčané. Mezi příchozími z Afriky byli lidé z 38 různých zemí.

Na migraci z Afriky je ve Středozemním moři zaměřená unijní operace Sophia, ke které by se měla přidat také plavidla NATO. Evropská unie zároveň usiluje o větší spolupráci s klíčovými africkými zeměmi, zejména co se týká přebírání svých občanů, kteří v Unii právo na azyl nemají.