Na letišti zřejmě zahynul pyrotechnik teroristů Laachraoui

Belgická policie pokračuje ve vyšetřování včerejších útoků v Bruselu. Prokuratura potvrdila, že sebevražedné útoky v Bruselu provedli bratři Khalid a Ibrahim El Bakraouiovi. Ibrahim odpálil svou nálož na letišti Zaventem, Khalid ve stanici metra Maalbeek. Druhým sebevražedným atentátníkem z bruselského letiště je podle listu De Standaard Nadžim Laachraoui. Dosud se soudilo, že z místa činu uprchl. Turecko loni v červnu Ibrahima El Bakraouiho zadrželo a vyhostilo do Belgie, řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Belgické úřady ale podle něj radikála navzdory varování pustily na svobodu.

  • Vyšetřovatelé identifikovali trojici mužů, kteří v úterý spáchali atentáty v belgické metropoli. Na letišti Zaventem se odpálil Ibrahim El Bakraoui a podle listu Le Monde také dosud hledaný Nadžim Laachraoui.
  • Ve stanici metra Maalbaak zabíjel Ibrahimův bratr, Khalid El Bakraoui.
  • Turecko podle slov svého prezidenta už loni v červnu Ibrahima El Bakraouiho zadrželo na svém území a poslalo belgickým úřadům jako radikála, který představuje hrozbu.
  • Belgické úřady prý nebezpečí podcenily a navzdory varování El Bakraouiho propustily, prohlásil turecký prezident.
  • V Bruselu během dne probíhaly pietní akce včetně minuty ticha v pravé poledne.

Na letišti Zaventem v Bruselu explodovaly dvě nálože dvě minuty před osmou hodinou ranní u přepážek pro odbavení zavazadel, tedy v prostoru ještě před bezpečnostními kontrolami. První u přepážky číslo 11, druhá o devět sekund později u přepážky číslo 2 ve chvíli, kdy lidé začali v panice utíkat. Atentátníci na letišti zanechali ještě třetí bombu, údajně ještě silnější než dvě předchozí, kterou se pyrotechnikům podařilo deaktivovat. Dva z útočníků během atentátu zahynuli, po třetím policie pátrá. Jeden z útočníků byl identifikován jako Brahim Bakraoui.

K další explozi došlo deset minut po deváté hodině v metru na stanici Maalbeek v bezprostřední blízkosti budov Evropské unie, včetně Evropského parlamentu. Exploze se odehrála zhruba ve středu soupravy metra a byla extrémně silná, způsobila prý dokonce zhroucení části podzemního parkoviště přiléhajícího ke stanici Maalbeek. Atentátníkem byl Khalid Bakraoui, tedy bratr útočníka z letiště.

Útoky v Bruselu
Zdroj: ČT24 / Washington Post

Jedna z vyšetřovacích verzí, o které informoval The Telegraph, údajně pracuje s tím, že z letiště odjela skupina teroristů k metru, kde se asi o hodinu později odpálil Khalid El Bakraoui. Svědci prý viděli z letiště odjíždět podezřelý vůz se třemi až čtyřmi lidmi. Auto má údajně vazbu na jistého dvaadvacetiletého Turka z nizozemské provincie Limburg, který je v hledáčku tajných služeb od loňského dubna, kdy s několika lidmi odcestoval do Saúdské Arábie.

Aktuální počet obětí se podle různých zdrojů pohybuje mezi 31 až 34. Dnes však podle aktuálních zpráv vyšetřovatelé nalezli další tělo.

Události: TEROR V BRUSELU - DEN DRUHÝ (zdroj: ČT24)

Erdogan: Turecko loni jednoho z atentátníků vyhostilo do Belgie

Turecko loni v červnu zadrželo jednoho z bruselských atentátníků a posléze ho vyhostilo do Belgie. Podle tureckého prezidenta byl radikál zatčen loni v červnu v jihotureckém Gaziantepu u syrské hranice. Následně ho úřady vyhostily. Belgii prý 14. července varovaly, že jde o „zahraničního teroristického bojovníka“. Navzdory tomu byl prý ale loni v červenci propuštěn na svobodu. Prezidentský úřad následně uvedl, že šlo o Brahima El Bakraouiho.

Zpráva o zadržení Laachraouiho se ukázala jako omyl

Belgická média dopoledne informovala o zadržení Nadžima Laachraouiho, podezřelého z podílu na útocích na letišti Zaventem. O několik minut později však deník DH napsal, že došlo k chybné identifikaci a Laachraoui zadrženým není. Belgický federální prokurátor Frédéric Van Leeuw neuvedl, kdo byl zadržen. Podle listu De Standaard je ale Najim Laachraoui druhým sebevražedným atentátníkem z bruselského letiště, který zahynul na místě. 

„Laachraoui byl hledaný byl už kvůli pařížským atentátům. Tohoto pětadvacetiletého muže stíhaly zpravodajské služby, protože jeho DNA byla nalezena na výbušninách, které vrahové použili v Paříži,“ informoval zpravodaj ČT Bohumil Vostal s tím, že se jedná o navrátilce ze Sýrie, který měl falešnou identitu a byl kontrolován na rakousko-maďarské hranici v autě společně se Salahem Abdeslamem. „Ukazuje se, že šlo o jednu teroristickou buňku, která má silné napojení na kriminální podsvětí,“ dodal.

Policisté postupně objevují pojítka mezi pařížskými a bruselskými útoky. Už těsně po pařížských útocích vyšetřovatelé zjistili, že někteří z pachatelů uprchli do Belgie a zároveň, že některé z bomb byly vyrobeny v Bruselu. Osobou propojující oba útoky by mohl být Nadžim Laachraoui. Tohoto pětadvacetiletého muže stíhaly zpravodajské služby, protože jeho DNA byla nalezena na výbušninách, které vrahové použili v Paříži. Laachraoui, který pochází z bruselského předměstí Schaerbeek, je nejspíš expertem na výbušniny pro belgickou buňku Islámského státu.

Najim Laachraoui se narodil 18. května 1991 na bruselském předměstí Schaerbeek, kde v roce 2012 vystudoval elektromechaniku na katolické vysoké škole. V roce 2013 odcestoval do Sýrie a před odchodem do této země verboval další muže k bojům v řadách organizace Islámský stát. Kvůli tomu je od roku 2014 stíhán v Belgii a jeho byt také prohledávala policie.

Po návratu ze Sýrie do Evropy používal falešné jméno Soufiane Kayal. Doklady na toto jméno se prokázal i loni v září, když cestoval z Rakouska do Maďarska s nyní již zadrženým Salahem Abdeslamem, jedním z hlavních strůjců loňských listopadových atentátů v Paříži.

Najim Laachraoui (vlevo) a Mohamed Abrini (vpravo)
Zdroj: ČT24

Belgický prokurátor potvrdil, že policie identifikovala dva sebevražedné útočníky. Byli jimi bratři Khalid a Ibrahim El Bakraouiovi. Ibrahim odpálil nálož na letišti Zaventem. Během činu měl dva komplice, jednoho se zatím nepodařilo identifikovat, druhého policie usilovně hledá. Policie po útocích nalezla vzkaz Ibrahima v jednom z bytů. Podle vyšetřovatelů šlo patrně o závěť. „Nevím, co dělat. Jsem na útěku a všude mě hledají. Pokud se vydám, skončím ve vězení,“ píše se ve vzkazu.

 Jeho bratr Khalid El Bakraoui spáchal sebevražedný atentát v belgickém metru ve stanici Maalbeek. „Výbuch proběhl ve druhém voze v době, kdy byla souprava stále ještě ve stanici,“ řekl belgický federální prokurátor. Oba bratry se belgické ozbrojené složky pokoušely dopadnout od začátku razií souvisejících s loňskými útoky v Paříži.

Ibrahim byl v říjnu 2010 odsouzený za to, že střílel z kalašnikovu na policisty, když se před tím pokusil vykrást směnárnu. Jeho bratr byl o rok později odsouzený na pět let za krádeže aut a za držení zbraní. Byly to známé kriminální živly, policie o nich věděla a intenzivně po nich pátrala.
Petr Zavadil
zpravodaj ČT

Khalid si pod falešným jménem pronajal byt v bruselské čtvrti Forest, kde policie minulý týden zastřelila Alžířana Mohameda Ben Caeda. Vyšetřovatelé na místě kromě vlajky Islámského státu, útočné pušky a roznětky nalezli také otisky prstů Salaha Abdeslama, považovaného za jednoho z hlavních strůjců loňských listopadových atentátů v Paříži, který byl zatčen o tři dny později. Vyšetřovatelé zatím přímou souvislost bruselských atentátů s pařížskými útoky oficiálně nepotvrdili.

Teroristy poznal taxikář, byli podezřelí

Policii se podařilo dostat na správnou stopu díky svědectví taxikáře, který na letiště Zaventem odvezl tři muže, kteří později útok spáchali. Trio si objednalo velké auto, přesto se do něj nevešla všechna zavazadla. S těmi od taxikáře nechtěli pomoci, zakázali mu s nimi manipulovat.

To řidiči přišlo podezřelé, po uveřejnění fotografie z letištní bezpečnostní kamery muže poznal, kontaktoval policisty a předal jim adresu, kde trojici nabíral. V bytě na předměstí Schaarbeek byly nalezeny chemikálie, vlajka Islámského státu a výbušnina s hřebíky. Právě taková zabíjela na letišti.

Khalida (27) a Brahima (30) El Bakraouiovi bezpečnostní složky už delší dobu hledaly kvůli kriminální činnosti a kvůli tomu, že se vyhýbají vězení. Až dosud ale nebyli spojováni s terorismem. Brahim, který se odpálil na letišti, byl prý v roce 2010 odsouzen za střelbu po policistovi. Zúčastnil se ozbrojeného přepadení a byl odsouzen k devíti letům vězení. Khalid, který se odpálil v metru, dostal v roce 2011 pětiletý trest za přepadávání motoristů. Khalid si také na falešné doklady pronajal byt na bruselském předměstí Forest, kde byl při razii zabit Mohamed Belkai.

Byl zde objeven také počítač s poslední vůlí Ibrahima El Bakraouiho.„V ní se přiznává, že se necítí v bezpečí a nevidí důvod, proč žít,“ řekl Frédéric Van Leeuw. Dodal, že policie aktuálně vyslýchá dalšího zadrženého, nechtěl však prozradit, o koho se jedná. „Je nevhodné, abychom se šířili o detailech, mohlo by to vyšetřování narušit,“ vysvětlil.

Haarec: Tajné služby měly o chystaných atentátech informace

Podle izraelského listu Haarec měly belgické i další evropské tajné služby informace o chystaném atentátu v Bruselu. Věděly prý „s velkou jistotou“ i to, že cílem by se měly stát letiště a metro. Naplánovány byly útoky v centrále Islámského státu ve východosyrském městě Rakká, píše Haarec. Zatčení Salaha Abdeslama spáchání atentátů údajně urychlilo, neboť se radikálové obávali prozrazení.

Dům, ve kterém policie našla chemikálie a vlajku Islámského státu
Zdroj: ČTK/AP

Islamisté hrozí ještě krutějšími útoky

Islámský stát pohrozil útoky dalším zemím, které jsou součástí koalice bojující proti islamistům v Sýrii a Iráku. Radikálové to uvedli ve svém prohlášení v arabštině a francouzštině, které přeložila organizace SITE, jež monitoruje stránky teroristů.

V prohlášení se hovoří o „temných dnech“ pro země, které se spojily v boji proti IS s tím, že „to, co přijde, bude ještě horší a mnohem krutější“. Islamisté rovněž zveřejnili fotografie, na kterých jsou údajně vidět jejich bojovníci v Sýrii, kteří dávají dětem na oslavu útoků v Bruselu sladkosti.

Stejné odhodlání však panuje i v Belgii. „Budeme pokračovat v boji proti teroristům a možná ještě usilovněji, protože tito lidé nás nemůžou připravit o naši společnost a naše hodnoty. Víme, že právě na ty útočí, ale jsem přesvědčen, že tuhle bitvu vyhrajeme,“ uvedl belgický ministr vnitra Jan Jambon. 

Bruselané mají zůstat doma

V celé Belgii i nadále platí čtvrtý stupeň ohrožení před útoky teroristů. Úřadům umožňuje kupříkladu úplné uzavření státních hranic. Podle úřadů by lidé neměli v Bruselu vycházet z domovů a vyhnout se veřejným místům. Byl vyhlášen státní smutek, v poledne lidé uctí oběti minutou ticha. 

  • Dopravní prostředky v Bruselu zejí prázdnotou.
obrázek
Zdroj: ČT24

Shrnutí teroristického útoku v Bruselu:

  • 34 lidí zemřelo a více než 200 utrpělo zranění během tří výbuchů v Bruselu. Ke dvěma prvním došlo v terminálu letiště Zaventem, třetí exploze otřásla stanicí metra v centru města.
  • Policie zahájila pátrání po muži, který doprovázel dva podezřelé na letišti. Podle všeho utekl a je stále naživu. Kvůli identifikaci byl zveřejněn jeho záběr z letištních kamer. Na několika místech Bruselu probíhají policejní zátahy.
  • K zodpovědnosti se přihlásil Islámský stát. Útoky přitom přišly čtyři dny poté, co byl v belgické metropoli zatčen Salah Abdeslam, podezřelý ze spoluorganizování loňských útoků v Paříži.
  • Belgie vyhlásila čtvrtý nejvyšší stupeň teroristického nebezpečí. Mezinárodní letiště Zaventem bude celou středu mimo provoz.