Aj Wej-wej raději drobet ustoupil úřadům

Peking - Aj Wej-wej dnes složil na bankovní konto státního daňového úřadu záruku ve výši 8,45 milionu jüanů (25 milionů korun). Tento krok mu má umožnit zažádat o revizi rozhodnutí daňového úřadu, který disidentskému umělci nařídil zaplatit na daních a pokutách 15 milionů jüanů (téměř 44,5 milionu Kč). Odevzdané peníze pocházejí z darů výtvarníkových stoupenců. Podle Aje má firma nyní 60 dnů na to, aby dosáhla přezkoumání případu.

Složení zmíněné finanční částky představuje umělcův ústupek v jeho sporu s čínskými daňovými úřady. Rozhodl se k němu prý především kvůli obavám o své spolupracovníky. Daňoví úředníci totiž pohrozili předat vyšetřování činnosti jeho firmy policii, pokud nebude částka složena do vypršení lhůty tento týden ve středu. Aj vyslovil obavy, že kdyby případ převzala policie, mohla by zatknout v prvé řadě jeho manželku, protože ona je právní zástupkyní a ředitelkou příslušné společnosti.

Umělec doposud odmítal částku uhradit s tím, že žádný důkaz o daňovém úniku nebyl předložen. Aj je také jen výtvarníkem společnosti, ne ředitelem nebo manažerem, ačkoli pokuta byla adresována na jeho jméno. Sám ale podotýká, že nic z toho není pro čínskou autoritářskou vládu podstatné.

Firma se nicméně rozhodla nesložit záruku celou, protože by to podle Aje mohlo být vnímáno jako přiznání viny, a navíc by se peníze z úřadu špatně dostávaly zpátky, i kdyby Ajova firma při vyhrála.