Kolínská Toyota v únoru zastaví kvůli nedostatku komponentů výrobu

Automobilka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic v Kolíně zastaví v únoru kvůli nedostatku komponentů výrobu, poslední směna je plánovaná na 31. leden. Informoval o tom mluvčí automobilky Tomáš Paroubek.

„31. ledna zastavíme linky, celková doba zatím není známa, ale měla by to být větší část února. Důvodem je nedostatek dílů v dodavatelském řetězci s ohledem na komponenty do polovodičů,“ řekl Paroubek. Automobilka už informaci sdělila všem dodavatelům a zaměstnancům.

Podle Paroubka chybí komponenty do obou modelů, které momentálně vyrábí, a to Aygo a Yaris. „Loni jsme řešili drobná zastavení výroby kvůli chybějícím komponentům, nyní se to týká obou modelů,“ doplnil mluvčí.

Zaměstnanci podle něj o mzdu nepřijdou. „Budeme to řešit podobně jako při minulých odstávkách, jsou různé varianty, například dovolené, konto pracovní doby,“ upřesnil mluvčí.

V srpnu 2021 odstavila automobilka úplně výrobu zhruba na pět týdnů, důvodem byl nedostatek čipů do palubní elektroniky. Kolínská automobilka produkuje denně zhruba tisíc aut.