Policisté odložili případ předloňské tragické srážky vlaků u Českého Brodu

Policisté odložili případ předloňské srážky vlaků u Českého Brodu na Kolínsku, při níž zemřel strojvůdce a přes třicet lidí se zranilo. Ve věci nejde o podezření z trestného činu, uvedla policejní mluvčí Michaela Richterová. Osobní vlak předloni v červenci narazil do stojící poštovní soupravy, příčinou byly podle dřívějších informací zdravotní problémy strojvedoucího, které nebylo možné odhalit.

Kriminalisté po roce a půl od nehody vyšetřování ukončili. Richterová uvedla, že komisař po veškerém prověřování a vyhodnocení závěrečných zpráv od Drážní inspekce a Správy železnic trestní věc týkající se podezření ze spáchání obecného ohrožení z nedbalosti počátkem ledna odložil, neboť „ve věci nejde o podezření z trestného činu a není na místě věc vyřídit jinak“.

Čelo osobního vlaku bylo podle zprávy Drážní inspekce zcela zdemolované, ovládací pult strojvedoucího posunutý zhruba o dva metry dovnitř vozu až na sedadlo strojvedoucího a mezistěnu. Nehoda by dopadla ještě hůře, kdyby byl poštovní vlak zabrzděný, uvedla inspekce. Škoda způsobená srážkou vlaků dosáhla 45 milionů korun. Provoz na koridorové trati mezi Prahou a Kolínem byl zastavený zhruba třináct hodin, obnovoval se postupně.