„Můj dům budovaly tři generace skoro sto roků. Během deseti minut tornáda je to totálně zničené“

V oblastech postižených tornádem na jižní Moravě pokračuje odstraňování následků pohromy. Hasiči s vojáky odklízí trosky, pomáhají dobrovolníci a hejtman vyzval, aby další už nejezdili kvůli dopravním zácpám. Statici určují, jestli jsou poškozené domy ještě opravitelné, nebo bude nutné je zbourat. Policie už také začala odtahovat z ulic poškozená auta. Počet mrtvých se zastavil na pěti. S mimořádným televizním projevem večer vystoupí prezident Miloš Zeman. Úklid po silné bouři pokračuje i ve Stebně na Lounsku.

„Všechny tipy na pohřešované osoby se nám podařilo vyloučit a z fáze pátrací jsme přešli do fáze likvidační,“ uvedl šéf jihomoravských hasičů Jiří Pelikán. Záchranáři ošetřili za pátek dalších pět desítek zraněných. Z toho třináct lidí muselo do nemocnice, řekla mluvčí Hedvika Kropáčková.

Teď přicházejí na řadu týmy, které budou mít na starost odklízení. Kraje do oblasti vysílají profesionální i dobrovolné jednotky: asi 1200 hasičů, 160 vojáků, 200 policistů a psychology. Mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška ujistil, že sbor se snaží hasiče prostřídat, aby si odpočinuli: „Budeme je tu určitě potřebovat ještě několik dnů.“ Ocenil rychlou pomoc ze zahraničí, která byla potřeba hlavně v prvních chvílích.

Na jih Moravy dorazily kolony hasičů ze severních Čech. Hasiči z Ústeckého kraje přijeli na místo už v pátek večer, ti z Libereckého kraje okolo půlnoci. Mužstva přespala v hodonínské sportovní hale. Velitel jednotky z Libereckého kraje je už na průzkumu Mikulčic, kde bude nasazena. Mluvčí záchranářů Ústeckého kraje Petr Pelikus řekl, že třicet jejich hasičů bude nasazeno v Moravské Nové Vsi.

Někteří vojáci jsou na místě s těžkou technikou, jiní pomáhají v domech místních. Nasazení armády se předpokládá i v dalších dnech.

Statika

Na řadu přijdou i statici – posoudí technický stav budov a určí, zda budou po opravě obyvatelné. „Je vytipováno 21 rizikových domů. Do nich je zakázaný vstup,“ upřesnil místostarosta Hrušek Marek Babisz. 

Statik Jiří Kovalský z USAR týmu informoval, že v Moravské Nové Vsi zkontrolovali asi sedmdesát objektů. Čtyři z nich nejspíš nebude možné zachránit. Přes osmdesát procent objektů má vážná poškození. Nejčastější problémy jsou se střechami.

Podle starosty Lužic Tomáše Kláska zasáhla bouře asi třetinu obce a poškodila 120 domů. Zhruba dvacet půjde k zemi, někde bude demolice částečná. Starosta odhaduje škody na stovky milionů korun.

Celkem by mělo jít k zemi 61 domů, zaznělo po jednání krizového štábu. „Lidé mohou být spíš optimističtí. Je sice pravda, že prvotní pohled na objekty je zoufalý, nicméně když je procházíme, tak zjišťujeme, že nosné konstrukce spodních podlaží jsou mnohdy ve velice dobrém stavu, případně mají napravitelné poruchy,“ sdělil Kovalský.

„Můj dům budovaly tři generace skoro sto roků. Během deseti minut tornáda je to totálně zničené,“ popsal majitel silně zasaženého statku v Mikulčicích Vít Pafka během úklidových prací. Přední obytná část bude muset k zemi, zda bude opravovat zadní hospodářskou část, zatím není rozhodnutý.

Tragédie má i další rozměr: „Nejde o materii domů, jde o lidi, vzpomínky, minulost i budoucnost, kterou mají lidé z míst, kde žijí a vyrůstají,“ popsala obyvatelka Hrušek, která se představila jako Zdeňka. „Stačí si představit za každým z nich příběh holky nebo kluka, co tam vyrostli nebo žili. To bolí,“ dodala.

Problémy jsou stále i s elektřinou, bez níž zůstávají asi tři tisíce domácností. Většina připadá na Lužice, Moravskou Novou Ves, Mikulčice a Hrušky, informovala distribuční společnost EG.D.

Zcela zničené jsou také desítky hektarů vinic a sklepy s vybavením v trase tornáda. Na stovkách dalších hektarů je poškozená úroda, řekl šéf Svazu vinařů Tibor Nyitray.

Materiální pomoc

Stát pošle obcím poničeným tornádem 420 milionů korun. Podnikatelům úřady odloží splatnost daní a na obnovu zničených domů budou lidé moci získat až pět milionů. Z toho dva miliony jako dotaci, další tři pak jako zvýhodněný úvěr.

Už více více než dvě stě milionů korun se také shromáždilo ve sbírkách na pomoc zpustošeným obcím. Sbírka Nadace Via vynesla za jediný den přes sto milionů korun. Desítky milionů shromáždily také Diecézní charita Brno a organizace Člověk v tísni. Peníze nebo jinou pomoc slíbily i firmy či samosprávy z celé republiky. Jihomoravský kraj spustil novou sbírku, číslo účtu je 123-3116420297/0100.

Hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) poděkoval za obrovské množství dobrovolníků a materiální pomoci. Zároveň požádal, aby pomocníci přestali přijíždět živelně a začali své nabídky koordinovat se štábem. V okolí postižených obcí kvůli dobrovolníkům kolabuje doprava. Policie je také požádala, aby přeparkovali na vyhrazená místa. Jejich auta totiž někdy brání průjezdu techniky.

„Dlouhodobě vnímám, že Češi jsou jeden z nejštědřejších národů v Evropě,“ ocenil koordinátor pomoci z organizace ADRA Josef Koláček s tím, že to platí i tentokrát. Lidé nabízejí kromě peněz i vlastní fyzické síly.

V oblasti působí i potravinová banka a zatím hlavně zjišťuje, kdo co potřebuje, řekla ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová. Upřesnila, že první kamiony s jídlem už přijely. „Budeme využívat kontinuální logistky,“ dodala s odkazem na riziko přehlcení místních skladů. Počítá s pomocí ještě v řádu měsíců.

Veřejná doprava

Veřejná doprava v oblasti zůstává ochromená. Linek, které nejezdí nebo mění trasy, je však výrazně méně než v pátek. Hlavní výpadek se týká vlakového spojení mezi Břeclaví a Hodonínem. Místo vlaků jezdí autobusy náhradní dopravy, ale nezajíždí do zasažených obcí, kde pokračuje policejní uzávěra.

Náhradní autobusová doprava je zajištěna v omezené míře, stojí na webu Českých drah. Železniční trať Břeclav-Hodonín, po které jezdí také vlaky z Brna do Starého Města u Uherského Hradiště, vede poměrně přesně v trase čtvrtečního tornáda. Jak dlouho tam problémy potrvají, není zatím zřejmé. Železniční dopravce ČD Cargo na svém webu předpokládá zprovoznění dieselové trakce v polovině příštího týdne.

Na železnici v zóně tornáda by v neděli večer mohly začít jezdit dieslové lokomotivy po jedné koleji. Obnova elektrického provozu je otázkou týdnů.

Po železnici ale přijel do zasažené oblasti alespoň azylový vlak, který poslouží k ubytování lidí bez střechy nad hlavou v Hruškách, případně dobrovolníků a zasahujících záchranářů. Jde o iniciativu podnikatele a cestovatele Alberta Fikáčka ve spolupráci s ČD Cargo. „Jedná se o soupravu VlakFest. ČD Cargo v případě potřeby připraveno poskytnout pro ubytování také své lehátkové vozy,“ uvedl na Twitteru předseda představenstva ČD Cargo Tomáš Tóth.

Kvůli policejní uzávěře Moravské Nové Vsi a okolních obcí je dočasně mimo provoz také linka 573, která jezdí z Břeclavi do Prušánek. Regionální autobusová linka 572 z Břeclavi do Hodonína končí v Týnci, dál nejde.