Západ zavádí sérii sankcí vůči Rusku. Terčem je i mluvčí tamní diplomacie

Horizont ČT24: Sankce vůči Mariji Zacharovové (zdroj: ČT24)

Západní země v reakci na kroky Ruska oznámily první vlnu sankcí. Evropská unie, Spojené státy a Velká Británie své kroky od začátku krize koordinovaly. Jimi zaváděná omezení cílí hlavně na ruské oligarchy, politiky a banky. Mezi postiženými je třeba ministr obrany Sergej Šojgu nebo mluvčí resortu zahraničí Marija Zacharovová. Přesto jsou u těchto opatření patrné drobné rozdíly.

Amerika mimo jiné cílí sankce na blízké spolupracovníky ruského prezidenta Vladimira Putina a jejich rodinné příslušníky. Právě na jména dětí těchto mužů režimu jsou často napsané rozsáhlé majetky a bankovní konta v evropských zemích. Na seznamu je ředitel tajné služby FSB, personální šéf Kremlu i výkonný ředitel Promsvjazbank. Spojené státy také omezují možnosti nákupu ruských státních dluhopisů.

Zákaz obchodování s ruskými státními dluhopisy avizovala i britská vláda. Také Londýn zavedl sankce proti třem miliardářům s těsnými vazbami na Putina – jde o Gennadije Timčenka a bratry Rotenbergovy. Cílem britských sankcí je i pět ruských bank.

Německo neuvede do provozu plynovod Nord Stream 2, přestože je na dodávkách ruského plynu závislé.

Evropská unie míří hlavně na viditelné představitele Ruska – mezi postiženými je třeba ministr obrany Šojgu nebo mluvčí ministerstva zahraničí Zacharovová. Sankce se dotknou také tří set jednapadesáti poslanců Dumy, kteří podpořili uznání nezávislosti separatistických regionů. Silná omezení čekají na unijním trhu tři ruské banky.

Chladná profesionálka i veselá tanečnice

Čím si mluvčí ruského ministerstva vysloužila místo na sankčním seznamu? Za resort začala mluvit rok po okupaci Krymu, na tiskovém oddělení ale pracovala už dřív. Dobře proto znala novou vlasteneckou rétoriku.

A dokázala si ji osvojit. Na otvírání mostu vedoucího na Krym už přijela sebevědomě a nenuceně ve svém autě, aby pak před kamerami znevážila pohoršení Ukrajinců nad ruským ovládnutím poloostrova.

„Toto je prostě chvíle, která ukazuje obrovskou zoufalost politických elit Ukrajiny. Jednoduše nemají sílu si připustit očividná fakta,“ řekla tehdy.

V médiích i na sociálních sítích si Zacharovová vytvořila nejmíň tři různé tváře. V první řadě vystupuje jako chladná profesionálka. Svým sledujícím na Instagramu je ale ochotná i zatančit nebo zazpívat. Publikum oslovuje i příhodami z osobního života, nebo veselými záběry se psem.

Postupně přijala i další způsob vyjadřování. Začala sarkasticky komentovat politické dění. Například o představitelích západních institucí v posledních týdnech hovořila mnohem ostřeji než sám ministr zahraničí.

„(Jens Stoltenberg) není člověk, kterého by v Moskvě brali vážně. Už teď je sestřeleným pilotem NATO,“ řekla. „Josep Borrell nespravuje své sociální sítě a dokonce nemá přehled o tom, co za něj píší ostatní.“

Za podobná prohlášení ji nadřízení nekárají. V současnosti je nositelkou hned tří prezidentských vyznamenání. Výrazného zastánce ruského režimu v ní pak vidí i Evropská unie.

Jak vážné těžkosti by sankce způsobily přímo Zacharovové, není jasné. Za ministerstvo zopakovala, že se Rusko se sankcemi vyrovná a rázně na ně odpoví. Hned se pak svým příznivcům pochlubila, že se propracovala mezi nejvlivnější osobnosti na sociální síti Telegram.