Pandemie ve světě: Jihoevropské státy zavádějí roušky venku, Izrael a Chile začnou se čtvrtou dávkou

Italská vláda nařídí nošení roušek ve venkovních prostorách, stejné opatření schválilo také Španělsko. Od pátku by mělo totéž platit rovněž v Řecku. Zpřísňuje i Švédsko či některé australské státy. Izrael a Chile oznámily, že začnou se čtvrtou dávkou vakcíny. Čína nařídila uzávěru pro třináct milionů obyvatel města Si-an na severu země. Riziko hospitalizace s omikronem je o polovinu nižší než u delty, uvedla britská agentura pro zdravotní bezpečnost (UKHSA).

On-line přenos
Koronavirus - prosinec
23:52

Peru zaznamenalo v prvním lednovém týdnu rekordní počet zhruba 70 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Třetí vlnu pandemie v jihoamerické zemi způsobuje nakažlivější varianta omikron, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

20:59

Španělsko zvažuje, že začne covid-19 kontrolovat podobně jako chřipku a endemické choroby. Uvedl to dnes v rozhovoru, který odvysílala stanice Cadena SER, premiér Pedro Sánchez. Jako jeden z důvodů zmínil výrazný pokles smrtnosti nemoci. Podle deníku El País odborníci ve zdravotnictví již pracují na novém systému sběru dat, v rámci kterého by se nezaznamenával každý jednotlivý případ nákazy koronavirem.

20:53

Jeden z nejvýše postavených zaměstnanců britského premiéra Borise Johnsona pozval své kolegy na zahradní večírek v oficiálním sídle v Downing Street během první celostátní uzávěry na jaře 2020, kdy platila přísná opatření proti šíření koronaviru. Na pozvánce byla i výzva, aby si na akci donesli vlastní alkohol. Vyplývá to ze soukromého e-mailu, který dnes zveřejnila televize ITV.

U lidí nakažených omikronem je nižší pravděpodobnost hospitalizace

U lidí nakažených koronavirovou variantou omikron je o 50 až 70 procent nižší pravděpodobnost hospitalizace než u lidí s variantou delta. Uvedla to ve čtvrtek britská agentura pro zdravotní bezpečnost (UKHSA). Oznámení přichází ve chvíli, kdy Británie už druhý den po sobě překonala rekord v počtu nově zachycených případů nákazy. Ve čtvrtek jich bylo 119 789, hranice sto tisíc infikovaných za den překonala Británie poprvé od začátku pandemie ve středu.

U jedinců nakažených omikronem je o 31 až 45 procent nižší pravděpodobnost, že budou muset na pohotovost než u lidí nakažených variantou delta. U nutnosti hospitalizace je pravděpodobnost nižší o 50 až 70 procent, uvedla UKHSA. Zdůraznila, že analýza je „předběžná a velmi nejistá“, protože je pacientů s omikronem v britských nemocnicích jen několik a jsou to zejména mladí lidé. V Británii do středy po nákaze variantou omikron zemřelo 14 lidí.

Závěry britských zdravotníků jsou v souladu s dosavadními zjištěními, že omikron se projevuje mírnějšími příznaky než jiné varianty, ale zároveň se šíří rychleji a snáze překoná vakcinaci.

Na jihu zavádějí roušky

Kancelář italského premiéra Maria Draghiho uvedla, že vláda na svém čtvrtečním zasedání zavede povinné nošení roušek ve venkovních prostorách a zkrátí platnost zdravotních průkazů, které umožňují přístup na řadu míst a služeb, z devíti měsíců na šest. Zřejmě nařídí i nošení respirátorů třídy FFP2 v divadlech, kinech či na sportovních akcích. Itálie zvažuje i uzavření diskoték a klubů až do silvestra.

Rovněž Španělsko zavádí roušky venku. Budou povinné pro všechny osoby starší šesti let, nebudou se ale muset nosit v přírodě, například na horách, na plážích nebo při sportování. Lidé je budou muset mít venku, pokud nebudou moci dodržet bezpečnou vzdálenost (1,5 metru) od cizích osob. Vláda odmítla více restrikcí s tím, že autonomní regiony si mohou protiepidemická opatření samy zpřísnit, což také některé z nich dělají.

V Řecku budou povinné roušky venku od pátku, oznámila vláda. Nová opatření zahrnují i zákaz veřejných slavností přes vánoční svátky a mají platit zatím do 2. ledna. Poté vláda přistoupí k dalším restrikcím, které se zřejmě budou týkat omezení sportovních a kulturních akcí, s lockdownem ale kabinet nepočítá, informovala místní média.

Nová opatření se týkají i příjezdů do Řecka: každý, kdo dorazí z ciziny, si bude muset druhý a čtvrtý den udělat PCR test či antigenní test.

Švédsko a Island zpřísňují omezení kontaktů

Švédsko zpřísňuje omezení kontaktů mezi lidmi. V restauracích a hospodách je nově povoleno obsluhovat jenom sedící hosty a mezi jednotlivými skupinami lidí bude muset být nejméně metrový odstup. Na akcích ve vnitřních prostorech, kde se sejde více než pět set lidí, bude nutné se prokázat dokladem o očkování. Na soukromých sešlostech bude moci být nejvýš padesát lidí.

Na Islandu se po další tři týdny bude moci sejít jen dvacet lidí místo současných padesáti. Pokud lidé použijí antigenní testy, bude jich moci být na jednom místě dvě stě místo dosavadních pěti set. Restaurace a bary budou muset zavírat ve 22:00 a posilovny a bazény budou smět být naplněny jen do poloviny své kapacity.

Bulharsko chce motivovat seniory k očkování finančním příspěvkem. Premiér Kiril Petkov oznámil, že důchodci by měli za vakcinaci dostat jednorázovou peněžní odměnu ve výši 75 leva (asi 968 korun). Jde o součást snahy nové bulharské vlády zvýšit míru očkovanosti, která je nejnižší v Evropské unii.

Austrálie zaznamenala přes osm tisíc dvě stě nově nakažených, což představuje rekordní přírůstek druhý den po sobě. Nejhůře zasažené státy Nový Jižní Wales a Viktorie opět zpřísňují opatření. Nový Jižní Wales znovuzavedl povinné nošení roušek na veřejných místech, zatímco pořadatelé veřejných akcí mají omezit počet návštěvníků a vyžadovat od nich prokázání bezinfekčnosti pomocí QR kódu. Stát Viktorie taktéž zavedl povinné roušky.

Izrael a Chile: Čtvrtá dávka

Izrael začne už v neděli jako první na světě očkovat proti covidu-19 čtvrtou dávkou vakcíny, oznámil ministr zdravotnictví Nican Horovic. Jako první dostanou další posilující dávku v Izraeli lidé nad 60 let, rizikové skupiny či zdravotníci. Informoval o tom server The Times of Israel, podle něhož ale stále podávání čtvrté dávky oficiálně neschválil hlavní koordinátor boje s koronavirem z ministerstva zdravotnictví Nachman Aš.

Izraelský ministr zdravotnictví také řekl, že je přesvědčen, že Aš očkování další posilující dávkou schválí. Dodal, že údaje, jež má k dispozici, naznačují, že třetí dávka přestává být dostatečné účinná po čtyřech až pěti měsících, napsal server The Times of Israel.

V pátek oznámilo také Chile, že začne očkovat čtvrtou dávkou vakcíny od 15. února, a to lidi z ohrožených skupin, jako jsou senioři, zdravotníci či lidé se závažnými chronickými onemocněními.

Izrael a Chile patří ke světovým premiantům v rychlosti očkování proti covidu-19. Izrael s ním začal loni 19. prosince a Chile loni 24. prosince. V Chile je nyní plně očkováno asi 87 procent obyvatel a 56 procent už dostalo i třetí, posilovací dávku. V Izraeli je plně očkováno 63 procent obyvatel a třetí dávku dostalo asi 45 procent lidí.

Třináctimilionové čínské město v lockdownu

V uzávěře je celé čínské město Si-an. Všech třináct milionů obyvatel musí zůstat doma, pokud nemají naléhavý důvod, kvůli kterému musí domov opustit. Úřady zrušily všechnu dopravu z města a do města, s výjimkou zvláštních případů. Každé dva dny smí jedna osoba z domácnosti vyjít ven nakoupit základní životní potřeby.

Si-an ohlásil 52 nových lokálních případů nákazy za posledních čtyřiadvacet hodin. Uzávěra Si-anu patří k nejpřísnějším od roku 2020, kdy Čína uzavřela jedenáctimilionové město Wu-chan, kde byla v prosinci 2019 poprvé zjištěna nákaza virem, později pojmenovaným SARS-CoV-2, který způsobuje nemoc covid-19.

AstraZeneca: Třetí dávka naší vakcíny zvyšuje ochranu proti omikronu

Společnost AstraZeneca oznámila, že třetí, posilující dávka její vakcíny Vaxzevria významně zvyšuje hladinu protilátek vůči variantě omikron. Studii provedli výzkumníci z Oxfordské univerzity, kteří se podíleli na vývoji vakcíny.

„Hladiny neutralizačních protilátek proti variantě omikron byly po třetí dávce vakcíny Vaxzevria v podstatě podobné hladinám dosaženým po dvou dávkách proti variantě delta,“ uvedla společnost. „Hladiny pozorované po třetí dávce byly vyšší než hladiny protilátek zjištěné u osob, které se dříve nemocí nakazily a přirozeně se z ní zotavily.“

Preparát od firmy AstraZeneca směřuje převážně do mezinárodního očkovacího programu COVAX, který vakcíny daruje chudším zemím, a ve Velké Británii ani v Česku se pro podávání třetích posilujících dávek nepoužívá. Zdravotníci v obou zemích a dalších západních státech přeočkovávají mRNA vakcínami od firem Pfizer/BioNTech a Moderna.

Také tyto společnosti nedávno oznámily, že posilovací dávka jejich vakcín výrazně zvyšuje ochranu proti viru. Neexistuje však dostatek údajů o tom, jak dlouho tato ochrana trvá.