Pandemie ve světě: Rakousko může mít milion dávek Sputniku V, FDA nevidí spojitost mezi krevními sraženinami a vakcínou J&J

Rakousko-ruské vyjednávání o Sputniku V je de facto u konce, oznámil rakouský kancléř Sebastian Kurz (ÖVP). Vídeň si podle něj může od Ruska koupit milion dávek této vakcíny. Americký lékový regulátor FDA zatím nevidí příčinnou souvislost mezi krevními sraženinami a vakcínou od výrobce Johnson & Johnson (J&J).

On-line přenos

Koronavirus – duben

  • 20:43

    Tanzanie zahájila výrobu kyslíku pro zdravotnické účely v největších nemocnicích v zemi. Kyslíkové láhve využije při léčbě pacientů s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. Denní produkce bude přibližně 200 láhví, napsala agentura Reuters s odvoláním na prohlášení tanzanského ministerstva zdravotnictví.

  • 19:46
    Česko

    Hygienici na jihu Čech evidují 233 nových případů covidu. Počet aktuálně pozitivních stoupl o 151 na 4451 lidí. Záchyty ve školách jsou minimální.

  • 19:19

    Jedna dávka vakcíny proti covidu-19 Pfizer/BioNTech možná nevyvolává dostatečnou imunitní reakci, aby ochránila před nákazou mutacemi koronaviru, které v současnosti převládají. Vyplývá to z britské studie, která byla zveřejněna v časopise Science.

Pro rakouskou očkovací kampaň bude znamenat pořízení ruské vakcíny „dodatečné urychlení“, citovala kancléře Kurze agentura APA.

Iniciativu ohledně shánění ruské vakcíny bránil i předseda parlamentní frakce kancléřovy strany rakouských lidovců (ÖVP) August Wöginger. V této věci by neměly existovat žádné „klapky na očích“, řekl rozhlasové stanici ORF-Radio Ö1. Rakousko by podle něj mělo nakupovat to, co je možné. Dodal také, že Rakousko se v Rusku informovalo už před časem a nyní se to samé chystá udělat i Německo a Francie.

Wöginger nicméně zdůraznil, že vakcínu je třeba prověřit. Rakousko ovšem podle něj nemusí nutně čekat na schválení od Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), ale může si látku zkontrolovat samo.

FDA: Zatím nevidíme souvislost mezi krevními sraženinami a vakcínou J&J

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) zatím nespatřuje příčinnou souvislost mezi vakcínou proti covidu-19 od výrobce Johnson & Johnson (J&J) a případy krevních sraženin u osob očkovaných touto látkou. 

„FDA ví o případech krevních sraženin, dávaných do souvislosti s nízkou hladinou krevních destiček, u některých jedinců, kteří byli předtím očkováni vakcínou Janssen,“ sdělil americký regulační úřad agentuře AFP, přičemž odkazoval na evropskou divizi firmy J&J. „Dosud jsme nenalezli žádnou spojitost s očkováním. Věc dále vyšetřujeme a vyhodnocujeme,“ dodal úřad.

Podobně se v pátek vyjádřila i Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA). Odborník na bezpečnost léčiv z úřadu EMA Peter Arlett upozornil, že známý výskyt krevních sraženin je ale extrémně nízký vzhledem k tomu, že preparát si již nechalo aplikovat 4,5 milionu lidí po celém světě.

EMA již používání vakcíny od společnosti J&J v Evropské unii schválila. Očkovat se s ní má v členských zemích začít tento měsíc.