Pamlsková vyhláška sladkosti zakazuje, kvůli Mléku do škol děti mlsají dál

UvR: Pamlsky do škol nesmí, sladká mlíčka ale děti dostávají (zdroj: ČT24)

Projekt Mléko do škol a takzvaná pamlsková vyhláška si vzájemně odporují. Ve školních bufetech je zakázané prodávat to, co děti dostávají jako dotované mléko. Do škol stále míří výrobky, které nesplňují povolené obsahy cukrů a tuků.

Děti si s dotacemi projektu Mléko do škol mohou koupit o přestávkách mléčné sladkosti za nižší cenu, než by si je koupili v obchodě. Zájem mají o smetanové slazené krémy a dezerty nebo mlíčka s brčkem.

„Měsíc dopředu dostanu nabídku a děti společně s rodiči si mohu vybrat a dostávají tak vždycky každý den jeden výrobek,“ popisuje systém rozdávání mléčných výrobků ředitel školy ve Vyskytné nad Jihlavou Petr Baueršíma.

Jenže podle starosty ve Vyskytné nad Jihlavou Petra Böhma se ale polovina z nich se s obsahem cukrů a tuků nevejde do požadavků tzv. pamlskové vyhlášky.

„Já bych rád jen upozornil ministerstvo zemědělství, aby necpalo do dětí nadměrné cukry, když je ministerstvo školství zakazuje. To jde proti sobě a to je to, co se mi nelíbí,“ říká starosta Vyskytné Petr Böhm.

Například výrobky Bobík nebo Lipánek, které patří mezi nejoblíbenější, překračují obsah tuků zhruba trojnásobně a obsah cukrů jeden a půlnásobně.

Bohušovická mlékárna a podnik Madeta, které Bobíka a Lipánka vyrábějí, tzv. pamlskovou vyhlášku připomínkovaly, ministerstvo je ale nevyslyšelo. Ze škol proto budou muset tyto výrobky zmizet, a to nejen z bufetů, ale i v rámci dotovaného programu.

Stávající projekt Mléko do škol skončí bez ohledu na tzv. pamlskovou vyhlášku už v červenci letošního roku, do té doby se ale na některé výrobky vztahuje výjimka.

„Pokoušeli jsme se některé výrobky upravit, aby vyhovovaly vyhlášce, ale není to možné při zachování jejich desítky let stejného charakteru a chuti,“ říká mluvčí Madety Marta Faktorová.

Ministerstvo zemědělství teď hledá možnosti, jak zachovat atraktivitu programu i když už Mléko do škol nebude tak sladké a tučné. „Zavádíme možnost dávat i ty neochucené výrobky zcela zdarma a u těch ochucených, kde předpokládám bude příspěvek rodičů, tak tam mohou být nadále ochucené ale jen přírodní složkou,“ tvrdí ředitel odboru živočišných komodit ministerstva zemědělství Jiří Hojer.

  • energetické nápoje;
  • výrobky obsahující kofein s výjimkou čaje;
  • výrobky obsahující umělá sladidla s výjimkou žvýkaček bez cukru;
  • v obložených bagetách a pečivu nesmí být kečup, majonéza, dresink nebo hořčice;
  • na mléčné výrobky, pečivo a nesmažené výrobky z masa, vajec nebo luštěnin jsou stanoveny limity soli, cukru a tuku. Sýry například ve sto gramech nesmí obsahovat více než dva gramy soli a třicet gramů tuku;
  • výrobky nesmí obsahovat trans mastné kyseliny pocházející z částečně ztužených tuků;
  • ovocné a zeleninové šťávy a nektary nesmí mít přidaný cukr, za který se považuje i med nebo melasa;
  • zpracované ovoce a zeleninu lze prodávat pouze tehdy, pokud neobsahuje více než půl gramu soli nebo jeden gram přidaného cukru ve sto gramech zpracované potraviny.