Lidé poslali ochráncům statisíce, aby mohli v Bílých Karpatech vykoupit louky a lesy

Dobrovolní dárci přispívají ochráncům přírody na výkup chráněných lesů a luk, o které se desetiletí nikdo nezajímal. Bez pravidelného obhospodařování se jindy pestrá krajina v rukou některých soukromníků proměnila v zanedbaný a druhově chudý les. Český svaz ochránců přírody (ČSOP) tak díky vybraným penězům od veřejnosti odkoupil i pozemky v Bílých Karpatech.

Hustý les na okraji Bílých Karpat byl původně loukou s osamocenými stromy. Po letech bez péče majitele ale zarostla. „Je to sice stále v katastru vedeno jako trvalý travní porost, ale s loukou tato plocha nemá nic společného. Je to tady zarostlé hlavně hlohem,“ popsala předsedkyně pozemkového spolku Bílé Karpaty ČSOP Ivana Jongepierová.

Pozemek teď ale ochránci koupili, a tak les čekají velké úpravy. „Naší představou je, že všechny malé keříky a náletové dřeviny budou odstraněny. Zůstane tady jen vzrostlá zeleň, především duby,“ vysvětlila Jongepierová. O několik kilometrů dál, také na louce zarostlé hlohem, už se pracuje. Na jaře by na ní mohlo vykvést luční kvítí a podle ochránců přírody snad i orchideje.

Ochráncům přírody se podařilo vykoupit už 150 hektarů půdy na různých místech
Zdroj: ČSOP

Od desetikoruny po tisícovku. Lidé přispívají ochranářům na výkup

Na oba pozemky se ochráncům skládali lidé ve veřejné sbírce. Právě díky nim už se v celé zemi podařilo vykoupit 150 hektarů půdy v chráněných oblastech. Ročně jim lidé pošlou na účet asi milion korun. „Přispívají od desítek po tisíce korun. Aktuálně máme na účtu dva milióny a na výkup jednoho pozemku potřebujeme většinou 100 až 200 tisíc,“ uvedla Jitka Říhová z ČSOP Bílé Karpaty.

Svaz ochránců přírody vykupuje ty pozemky, na které správy CHKO nestačí. A konkrétně v Bílých Karpatech ochranáři jejich dobrovolnou aktivitu vítají.

„V případech pozemků, které jsou pro ochranu přírody a krajiny cenné, ale nejsou v těch nejcennějších plochách, vítáme výkup subjektů, jako je ČSOP. Ta území mohou být botanicky, zoologicky i krajinářsky hodnotná,“ řekla Jiřina Matějíčková z Oddělení ochrany přírody a krajiny CHKO Bílé Karpaty.

Kdysi těžce dostupné a zanedbané louky a lesy by mohly rozmanitými druhy rostlin i živočichů znovu ožít už za pár měsíců.