Místo města budují v některých částech Brna protipovodňovou ochranu developeři. Je to rychlejší

Chybějící protipovodňová opatření blokují výstavbu v záplavových oblastech v Brně. Bez ochrany kolem řek nemohou developeři v řadě lokalit stavět byty. Odmítavě se úřady kvůli nařízení ministerstva životního prostředí staví i k části projektů v už zastavěných částech města. S úpravami vodních toků někde proto začínají samotní investoři, jinde chystá projekty za miliardy magistrát.

Z původního domu v ulici Nové Sady zůstaly jen zbytky cihel. Už sedm let chce v proluce v centru Brna vybudovat soukromá firma moderní polyfunkční dům s ordinacemi, obchodem a byty. Zatím neúspěšně.

„Už jsme získali územní rozhodnutí, ale sousedé se proti stavbě dvakrát odvolali. Proinvestoval jsem milion korun za různé posudky na geologii i na odtokové poměry,“ popsal jednatel firmy Enesol Jan Sedláček.

Řeka Svratka je vzdálená 500 metrů a celé okolí dávno zastavěné. Adresa je přesto podle map ministerstva životního prostředí v oblasti středně ohrožené povodněmi, před kterými není chráněna. Krajští úředníci, kteří dodržování resortních předpisů spolu s městem hlídají, proto zatím stavbu zamítli.

„Stanovují takzvaná riziková povodňová území, ve kterých se nesmí zhodnocovat majetek. To znamená rekonstrukce, opravy, výstavba a tak dále,“ uvedla mluvčí Krajského úřadu Jihomoravského kraje Monika Brindzáková.

Developeři někde berou situaci do vlastních rukou

Chybějící protipovodňová opatření aktuálně neblokují jen projekty v zastavěných částech města. Developeři nemohou bytové domy realizovat ani na zelené louce. Někde proto berou situaci do vlastních rukou. Třeba kolem koryta Svratky v Komárově. Stavební firma chce kus od něj stavět byty. Než aby čekala na vypsání zakázky městem, pustila se do práce za 20 milionů sama.

„Musíme vybudovat protipovodňové valy a musíme vybudovat takzvané bermy, což je rozšíření řeky, kam se v případě přívalových dešťů nebo povodní voda rozlije. V Brně opravdu palčivě chybí byty,“ přiblížila výkonná ředitelka IMOS development Hana Vyplelová.

Město na ochranu proti povodním roky zapomínalo. Teď se snad blíží první z projektů za celkem 4,5 miliardy korun. „Na úseku řeky Svratky od zhruba Riviéry po most Uhelná. Když získáme stavební povolení zhruba v březnu, v dubnu, vypíšeme zakázku na realizaci a začít realizovat by se mělo na přelomu srpna a září,“ řekl náměstek primátorky města Brna Petr Hladík (KDU-ČSL).

Bez rizika se tak kolem vody bude moci stavět v řádu let. Voda ze Svratky a Svitavy se tady naposledy rozlila před 13 lety.