Začaly přípravy na odstranění graffiti z pilíře Karlova mostu. Nejdřív je potřeba nasytit kámen vodou

Začaly přípravy na odstranění graffiti z pilíře Karlova mostu (zdroj: ČT24)

V sobotu začaly přípravné práce na odstranění graffiti z pilíře Karlova mostu. S čištěním se začne v pondělí, hotovo má být do 15. srpna. Před necelými dvěma týdny most posprejovali dva němečtí turisté. Město odhadlo škodu na zhruba 40 tisíc korun.

Restaurátor odebral v sobotu z pilíře mostu vzorky, na kterých zkouší pronikání rozpouštědel do materiálu. Testuje, jak čisticí prostředky reagují s vodou i kamenem a jak rychle, zohledňuje se i jejich ekologický vliv na kámen samotný i okolí. 

„Zkoušíme různé prostředky a také několik způsobů expozic, jak dlouho je nechat působit. Dnes to zkoušíme jen na výběžcích graffiti, teprve pak se rozhodneme k celoplošnému zásahu,“ shrnul sobotní práce restaurátor Jan Mjartan

Nutné je nejen vyzkoušet, jestli rozpouštědla nepronikají do kamene. Potřeba je také poškozenou část pilíře mostu navlhčit vodou. „Aby kámen nebyl takzvaně hladový. Když je jeho porézní systém nasycen vodou, tak nepřijímá zplodiny čištění. Protože při odmývání se splavuje barva a nečistoty, a když je kámen suchý, tak se voda s barvou, prachem, patinou vsákne okamžitě do kamene. Ale tomu se dá předejít,“ popsal Mjartan.

Restaurátor Mjartan: Zatím zkoušíme, jak reaguje kámen (zdroj: ČT24)

Graffiti je dlouhé pět metrů a vysoké dva metry. „Není důležitý ani ten rozměr, ale intenzita znečištění. Černá půjde líp, tyrkysová – nebo zelenomodrá – barva může odolávat více,“ odhadl už dříve Mjartan, který připravil návrh na vyčištění pilíře.

Odstraňovat nečistoty z kamene je složitější než z omítky, protože zásah do materiálu kamene je nevratný a jen obtížně opravitelný. Restaurátor ale musí pracovat nejen pečlivě a opatrně, ale i rychle, rozpustnost látek, kterými dva muži vytvořili na pilíři nápis, totiž klesá. Práce by proto měly skončit nejpozději v polovině srpna.

Podmínka, vyhoštění a pokuta

Dva Němci ve věku 23 a 30 let poničili pilíř Karlova mostu v pondělí 15. července. Policie je zadržela přímo při činu. Soud je ve zrychleném řízení potrestal roční podmínkou a na pět let oba muže vyhostil z Česka. Muži také musí zaplatit každý sto tisíc korun a navíc společně uhradit škodu, která činí dalších 40 tisíc korun. Německý velvyslanec v Česku se za čin omluvil a odsoudil jej jako „kulturní barbarství“.

Karlův most si vandalové nevybrali za cíl svého řádění poprvé. Jiní pachatelé jeho část posprejovali v roce 2016. V září 2017 pak osmačtyřicetiletý cizinec popsal fixem sochu svatého Františka. Soud mu uložil trestním příkazem půlroční podmínku, tříleté vyhoštění a povinnost nahradit způsobenou škodu 15 tisíc korun.