Mladí lékaři Psychiatrické nemocnice v Kroměříži se přidali ke kritice ředitele, žádají jeho odvolání

Mladí lékaři Psychiatrické nemocnice v Kroměříži se přidali ke kritice ředitele nemocnice Pavla Poláka. V otevřeném dopise ministrovi zdravotnictví Vlastimilu Válkovi (TOP 09) a řediteli nemocnice napsali, že v Poláka nemají důvěru a za jedinou reálnou možnost považují jeho odvolání.

Dopis, který má ČTK k dispozici, podepsalo 12 z 16 lékařů v atestační přípravě. Minulý týden podala kvůli sporům s ředitelem výpověď polovina z dvanácti primářů a primářek, 11 z 19 atestovaných lékařů a tři z osmi atestovaných klinických psychologů.

Jeden z lékařů ve čtvrtek řekl, že tento týden se konala tři setkání s ředitelem, žádné řešení však nepřinesla. Lékaři na svých výpovědích trvají.

Mladí lékaři se zúčastnili jednání v úterý. „Pan ředitel nás však nepřesvědčil o tom, že je schopen zajistit další fungování nemocnice. Proto v něj, tak jako atestovaní lékaři, již nemáme důvěru. Za jedinou reálnou možnost považujeme odvolání ředitele Mgr. Pavla Poláka. Po vyjádření pana ředitele, který výpovědi stěžejní části personálu označil za ‚vítané ozdravení nemocnice‘, nevidíme cestu zpět,“ zmiňují mladí lékaři.

Dlouhodobé ovlivnění dostupnosti péče

Po odchodu atestovaných lékařů by odešli i ti mladí. „Tímto zanikne zařízení se spádem 1,2 milionu obyvatel, s vždy vytíženou lůžkovou kapacitou pro téměř 900 pacientů. Zároveň zanikne významné středisko pro vzdělávání psychiatrů, což přímo ovlivní dlouhodobou dostupnost péče,“ upozornili mladí lékaři.

„Nikdo z nespokojených lékařů, ani my z mladší generace, se nebrání zavádění změn k lepšímu, naopak máme všichni snahu o poskytování co nejlepší péče. Nicméně všichni berou vážně svou odbornou povinnost v zajištění změn odborně, racionálně a adekvátně. Jejich odborné připomínky však byly systematicky opomíjeny. Podání výpovědí vnímáme jako poslední krok – lékaři zodpovědní za kvalitu a odbornost podávané péče nemohou zůstat stát v čele jednotlivých oddělení s vědomím, že přebírají zodpovědnost za nedomyšlené a neodborné postupy,“ zdůrazňují nespokojení zdravotníci.

„Za současné situace, po všem, co bylo veřejně řečeno, vidíme jako jedinou reálnou možnost odvolání ředitele Mgr. Pavla Poláka, řádné vyslechnutí stávajících atestovaných lékařů a zahájení debat o skutečně odborném směřování naší nemocnice,“ jsou přesvědčení mladí lékaři.

Nespokojení lékaři v prohlášení minulý týden uvedli, že ředitel nemocnice neodbornými zásahy vstupuje do léčebného procesu a jeho přístup k psychiatrii představuje přímé ohrožení péče o pacienty. Polák považuje výpověď části lékařů za hrubý nátlak, svým chováním údajně vytvářejí paniku mezi zaměstnanci. Podporu Polákovi vyjádřily otevřeně lékařka i staniční sestra nemocnice, také Asociace komunitních služeb v péči o duševní zdraví.

Znepokojení nad možnými odchody lékařů vyjádřila Asociace dětské a dorostové psychiatrie i Asociace klinických psychologů. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) navštíví nemocnici 19. června.