Místo metra jezdí v centru Prahy autobusy. Přestupování zdrží cestující i o čtvrt hodiny

Na deset až patnáct minut odhadují cestující zdržení vznikající kvůli přestupování z metra C, které má v centru Prahy výluku, do náhradních autobusů. Dopoledne bylo ještě větší, protože autobusy nabíraly zpoždění, kolem poledne se již podařilo provoz stabilizovat. Metro C nebude jezdit mezi stanicemi Vltavská a I. P. Pavlova celé Velikonoce. Výluka je zároveň i na lince A mezi stanicemi Náměstí Míru a Strašnická, kde místo metra jezdí tramvaje.

Na čtyři volné dny od pátku do pondělí zastavil pražský dopravní podnik provoz metra hned ve dvou úsecích. Na trase C chce při výluce vyměnit staré pražce mezi stanicemi Florenc a Hlavní nádraží, na trase A zabezpečovací zařízení.

Metro C vůbec nejezdí mezi Vltavskou a I. P. Pavlova, přičemž náhradní autobusová linka XC jezdí již ze stanice Nádraží Holešovice. Na Vltavské je přestup komplikovaný, protože autobusy zastavují na zastávkách v prostoru mimoúrovňové křižovatky, které jsou od výstupu z metra poměrně daleko.

Před polednem nabíraly spoje hlavně ve směru do Holešovic zpoždění kolem pěti minut, některé jely i deset minut zpožděné. Zdržoval je provoz na magistrále, který byl na volný den docela hustý. Dopravu navíc komplikuje několik omezení – ve Wilsonově je nad novou budovou Národního muzea uzavřen jízdní pruh, před zúžením se vytvářejí kolony, složitě je vedena doprava také na Bubenském nábřeží.

Po poledni již jezdily autobusy včas. Cestující přesto musí počítat s tím, že se zdrží. Ti, kteří vystupovali z náhradní dopravy na I. P. Pavlova, odhadovali zdržení vzniklé kvůli přestupování na deset až patnáct minut oproti běžné cestě metrem.

Jako náhrada vyloučeného úseku metra A z I. P. Pavlova přes náměstí Míru a Strašnickou do Starých Strašnic jezdí tramvajová linka XA. Na I. P. Pavlova mění číslo na 36 a pokračuje přes Vltavskou na Výstaviště, která je tedy alternativní náhradou i za metro C.