Dopravu ve Zlíně komplikují práce v Březnické ulici. Jezdí se přes Kudlov, kamiony musí přes Otrokovice

Částečná uzavírka frekventované Březnické ulice od pondělí komplikuje dopravu ve Zlíně. Kvůli opravám je ulice průjezdná pouze při výjezdu z města směrem na Březnici, Bohuslavice u Zlína a Uherské Hradiště. V opačném směru musejí řidiči aut do 7,5 tuny využívat objízdnou trasu přes zlínskou část Kudlov. Ráno se zde tvořily dlouhé kolony. Objížďka pro nákladní vozidla vede přes Otrokovice.

Od rána se v Březnické ulici pohybovali dělníci se stavební technikou. Zásadnější dopravní komplikace v okolí staveniště nevznikaly. Pro motoristy a chodce jsou vyznačené objízdné a obchůzné trasy.

Na příjezdu do Zlína po objížďce přes Kudlov se však vytvořila fronta aut, motoristé v ní museli dlouho čekat před křižovatkou nad divadlem. Někteří se ji pokoušeli objet přes Hradskou ulici, kvůli čemuž se ale ucpala nedaleká křižovatka u kongresového centra.

Úsek Březnické ulice o délce 600 metrů opravuje Zlínský kraj prostřednictvím Ředitelství silnic Zlínského kraje (ŘSZK), a to mezi křižovatkou s třídou Tomáše Bati a zimním stadionem.

„V pondělí ráno je příjezd do Zlína po Březnické ještě více zatížený. Myslím si, že řidiči si najdou nové trasy tam, kde budou menší kolony. Lidé budou třeba jezdit od Bohuslavic u Zlína přes Salaš, cestující od Uherského Hradiště možná přes Topolnou nebo i některými jinými silnicemi,“ uvedl šéf krajského ředitelství silnic Bronislav Malý.

Opravuje se i křižovatka Březnické a Mostní

Po dokončení prací bude mít vozovka v Březnické ulici kvalitnější povrch. Náklady přesahují 14,3 milionu korun. Souběžně město Zlín zhruba za 139,1 milionu korun opravuje i křižovatku Březnické a Mostní ulice, která bude mít jiný tvar, provoz tam začnou řídit semafory.

„Změny se dotknou i přilehlého parku u budovy Univerzity Tomáše Bati, který se plošně rozšíří. Vznikne nová společná stezka pro cyklisty a chodce a také několik nových chodníků, přičemž ty současné čeká obnova. U sportovní haly pak vznikne nová zastávka MHD, stejně jako v opačném směru do centra pod sídlem společnosti Lesy ČR,“ uvedl Jaroslav Chudara ze zlínského magistrátu.

Omezení MHD

Stavba si vyžádala výluku linky 32, kterou nahradila linka 32X. Cestující vozí k zastávkám Filmové ateliéry nebo Lesní hřbitov přes Kudlov. Parkoviště pod točnou MHD v ulici U Zimního stadionu je od března kvůli pracím uzavřené, slouží jako zázemí pro staveniště. Kvůli přestavbě křižovatky je nutná i přeložka trolejového vedení, místem tak projíždějí trolejbusy poháněné bateriemi nebo dieselagregátem.

Provoz autobusových linek zůstává ve směru ze Zlína na Březnici beze změn. V opačném směru také jezdí přes Kudlov. Na všech dotčených linkách platí výlukové jízdní řády. Zastávka U Majáku je přemístěna na zastávku MHD Lesní hřbitov, výstupní zastávka Náměstí Práce je přemístěna před kongresové centrum.

Stavební práce a s nimi související dopravní omezení se uskuteční ve čtyřech etapách. Skončit by měly v prosinci.