Soud v Liberci uložil nepravomocně dvěma pašerákům konopí do Británie 10,5 a 11,5 roku vězení

Soud v Liberci uložil tresty deset a půl a jedenáct a půl roku vězení dvěma mužům z Českolipska, kteří pašovali ve velkém marihuanu do Velké Británie a Irska. Oba vinu doznali, hrozilo jim až osmnáct let vězení. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně i obžalovaní si ponechali lhůtu na rozmyšlenou ohledně výše trestu.

Soud se pašováním marihuany zabýval v kauze s drogovými delikty a úvěrovým podvodem. V případu bylo obžalováno osm lidí. Rozsudek kromě dvou pašeráků vyslechli i další tři obžalovaní, kteří pěstovali, kupovali i prodávali v Česku marihuanu. Také oni vinu doznali prohlášením a soud jim uložil šestileté tresty vězení a k tomu peněžité tresty sto padesát tisíc nebo dvě stě deset tisíc korun.

Marihuanu organizovaná skupina podle poznatků policie pašovala do Británie dlouhodobě. Obžaloba se týkala asi ročního období od konce ledna 2021 a zhruba šedesáti zásilek obsahujících drogy nebo peníze za ně.

Organizování vývozu konopí do ciziny měl podle rozsudku na starost devětatřicetiletý Jan Hlavačík, jemuž soud uložil trest jedenáct a půl roku vězení. O rok nižší trest dostal dvaatřicetiletý Filip Oppelt, kterého Hlavačík úkoloval. 

Tresty při dolní hranici

Předseda senátu Richard Skýba řekl, že s ohledem na prohlášení viny jim senát uložil tresty při dolní hranici trestní sazby, která pro ně byla deset let. „Tresty považuji za mírné,“ řekla státní zástupkyně Petra Pazderková. Původně navrhovala pro Hlavačíka čtrnáct let a pro Oppelta dvanáct a půl roku vězení, na základě jejich prohlášení viny pro ně požadovala třináct let a jedenáct a půl roku. O případném podání odvolání ale rozhodne, až dostane rozsudek v písemné podobě.

Kvůli výši trestu se možná odvolají i obžalovaní. „Prohlášení viny je výraznou polehčující okolností, samozřejmě z našeho pohledu měla být ještě více zohledněna. To bude možná předmětem dalšího řízení. Na druhu stranu je opravdu nutno na celou věc pohlížet komplexně, a v tuto chvíli nechci předbíhat,“ řekl Jakub Beránek, obhájce Oppelta na otázku, jestli podají odvolání.

Balíčky označovali jako kuchyňské zboží

Soud rozhodl i o zabavení mobilů, notebooku, zařízení sloužícího pro výrobu marihuany či dvou vozů Hlavačíka – Mercedesu Benz a Porsche Panamera. Hlavačík navíc musí zaplatit bezmála sto tisíc korun za nelegální odběr elektřiny pro malou pěstírnu konopí, kterou měl ve Svojkově.

Konopí do Británie dostávali pašeráci prostřednictvím nadnárodních přepravních společností, které netušily, že přepravují drogy. Pašeráci marihuanu ukrývali v chlebnících nebo odpadkových koších a zasílané zboží označovali jako kuchyňské. V jedné zásilce byl až kilogram konopí.

Peníze ukryté v reproduktorech

Zásilky obsahující drogy posílal do ciziny Oppelt pod falešnými jmény z různých míst Českolipska nebo z Mladé Boleslavi. Skutečnou identitu příjemců v Británii se při vyšetřování nepodařilo zjistit. V souvislosti s tímto případem je v Británii stíhaný jediný člověk, a to Keiran Lynch.

Opačným směrem, tedy do Česka, putovaly zásilky s penězi, jež byly ukryté v reproduktorech. V několika zajištěných zásilkách bylo od téměř pěti tisíc do deseti tisíc eur (cca 110 tisíc až 230 tisíc korun). Zásilky přebíral Oppelt nebo jeho družka či jeho matka, opět pod smyšlenými jmény.

Drogy získávali pašeráci z několika svých pěstíren na Českolipsku nebo je kupovali od jiných domácích pěstitelů konopí. Přímo v tomto případě byli stíhaní tři, pětapadesátiletý Jan Mrkvička a jeho dva synové. Ani v jejich případě není dnešní verdikt pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.