Novou jihlavskou arénu postaví firma z Olomouce za 1,9 miliardy korun

Horáckou multifunkční arénu (HMA) v Jihlavě postaví olomoucká firma GEMO, která podala ve výběrovém řízení nejnižší nabídku v hodnotě 1,909 miliardy korun bez DPH. O stavbu mělo zájem pět uchazečů, uzavření smlouvy s vybraným dodavatelem schválila rada města ve čtvrtek, oznámil primátor Jihlavy Petr Ryška (ODS). Účastníci ještě mají patnáct dní na odvolání. Pokud bude možné stavbu arény zahájit na přelomu června a července, měla by být dokončena do září 2025.

Hodnoticí komise se naposledy sešla tento týden v úterý. „Znovu jsme si zhodnotili to, jestli jsou splněna, co se týče té nejvýhodnější nabídky, všechna kritéria,“ řekl primátor. Po čtvrtečním rozhodnutí rady město poslalo výsledek výběrového řízení účastníkům. Pokud se neodvolají, mohla by být smlouva s firmou GEMO podepsána do 23. března.

„Hlasování, které včera (ve čtvrtek) probíhalo na radě města, bylo jednomyslné. To znamená, že tento postup, který zde byl představen, má stoprocentní podporu současného vedení města,“ zdůraznil náměstek primátora Radek Popelka (ANO).

Podle nastavených lhůt by stavební práce mohly začít v červnu nebo na přelomu června a července. Nejdřív se bude bourat starý stadion, na jehož místě aréna vznikne. Na demolici a novou výstavbu bude mít firma 26 měsíců.

Ryška doufá, že se ještě podaří sehnat více peněz

Na arénu má město slíbené dotace celkem za 800 milionů korun – půl miliardy od kraje a 300 milionů od Národní sportovní agentury (NSA). Zbývající náklady pokryje z úvěrů a vlastních peněz. „Rádi bychom snížili ten podíl města, tak, jak už jsme několikrát deklarovali. Pevně věříme, že se nám ještě nějaké zdroje podaří získat,“ podotkl Ryška.

Mezi dalšími uchazeči o stavbu arény bylo sdružení firem Syner a Geosan Group s cenou 1,988 miliardy korun. Sdružení HMA – Metrostav DIZ, OHLA ŽS, Podzimek poslalo cenovou nabídku 2,083 miliardy, BAK stavební společnost nabídla jihlavskou arénu postavit za 2,199 miliardy korun a firma PKS stavby za 2,242 miliardy. Jde o nabídky bez DPH.

Nabídky dostala radnice loni v červenci. Výběr se protáhl, protože částky byly vyšší, než Jihlava původně očekávala. Chybějící půl miliardy se město rozhodlo pokrýt dalším úvěrem a penězi, které mu zůstaly z loňského hospodaření.

Starý zimní stadion je od loňského roku kvůli špatnému zastřešení zavřený. Nová aréna nebude sloužit jen hokeji a dalším sportům, počítá se tam i s konáním kulturních a společenských akcí.

GEMO je významná stavební firma, její obrat se pohybuje kolem čtyř až pěti miliard korun, zaměstnává stovky lidí, řekl radní města a manažer výstavby HMA David Beke (ODS). Dodal, že velké stavby tato firma prováděla například v Praze a na severní Moravě. „Reference, které se nám podařilo získat, jsou veskrze pozitivní,“ prohlásil.