Ostravské Sady Milady Horákové se promění v centrum setkávání. Původně tam byly hřbitovy

Rekonstrukce parku Milady Horákové (zdroj: ČT24)

Druhý největší park v Ostravě – Sady Milady Horákové – se od základů promění. Vítězem soutěže na jeho revitalizaci se stalo studio Míza architekti, kteří chtějí prostranství výrazně oživit. V parku vznikne kavárna s vyhlídkou, kulturní louka a spousta dalších prvků. Vedle Sadů Milady Horákové má v budoucnu vzniknout také nová koncertní hala a nedaleko i Centrum digitalizace a vědy se zázemím pro Moravskoslezskou vědeckou knihovnu.

Na místě dnešních Sadů Milady Horákové byly původně dva hřbitovy – katolický a židovský. V 70. letech zmizely a kolem kulturního domu je už 43 let park. V nejlepším stavu však není. „Dlouho se tady neřešily rekonstrukce chodníků a podobně, během let vývoje parku se tady nanesla spousta historických vrstev, která ho dle našeho názoru znepřehlednila,“ sdělil Tomáš Minarovič ze studia Míza architekti.  

Sady jsou obklopeny dvěma městskými třídami. Architekti by je chtěli více spojit s městem. „Snažili jsme se obnovit cestní síť ve stávajících půdorysech, ale nějakým způsobem ji proředit a zpřehlednit,“ říká Minarovič.  

Studio se svým návrhem porazilo v soutěži sedm dalších projektů. Zdůrazní hlavní cesty parkem, a tím i stálou sochařskou výzdobu. „Návrh zajišťuje velice příjemné a nenásilné propojení parkem směrem k nákupnímu centru a směrem k těžišti života u koncertní haly,“ uvedl k vítěznému projektu městský architekt a ředitel MAPPA Ondřej Vysloužil. 

Dětské hřiště a kavárna se zelenou střechou

Místo po krematoriu v minulosti připomínal vodotrysk, dnes už je z něj jenom kruhový záhon. Voda by se tam však měla vrátit. „Zachovali jsme kruhový půdorys, který by měl být bezbariérový, volně průchozí, a v létě by se mělo dát v něm nějakým způsobem svlažit,“ doplnil architekt. 

Pohled na nový park se Ostravanům nabídne i z nové koncertní síně. Koncerty a další kulturní události by se však mohly odehrávat i venku. Pro tento účel architekti navrhli venkovní altán, ve kterém by filharmonici mohli hrát v letních měsících.  

V Sadech Milady Horákové se objeví také hřiště pro děti, ale i různé aktivity pro dospělé a seniory. Na místě vyroste i kavárna se zelenou střechou, která bude zároveň vyhlídkovou terasou. 

Proměna parku o rozloze až dvanáct hektarů má začít v roce 2026. Cena prací se odhaduje na 250 milionů korun.