Haldy v Ostravě jsou domovem vzácných živočichů. Přírodovědci je chtějí prozkoumat

Odvaly, které sloužily k ukládání hlušiny po těžbě i strusky z ocelářství, chtějí zmapovat odborníci z Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity. Podle nich by měly být větší součástí měst. Na většině z nich jsou navíc vzácné rostliny i živočichové. Haldy se stávají oblíbeným místem pro turistiku, relaxaci i volnočasové aktivity.

Jednou z nejstarších v Ostravě je takzvaná kuželová halda, kam se lidé chodí kochat výhledem na město. Nachází se v blízkosti Petřkovic a připomíná někdejší těžbu v dole Oskar. Podle redaktorky ČT Pavly Daňkové není halda označená, nevedou tam turistické trasy a málokdo ví, že to je jedinečná lokalita.

„Na toto místo naváželi větší bloky hornin karbonských a vytvořila se taková balvanitá akumulace. Už na první pohled to připomíná kamenová moře. S takovými věcmi se můžeme setkat někde v Hrubém Jeseníku v okolí Pradědu,“ řekl Jan Lenart z katedry fyzické geografie na Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity. 

Kudlanka nábožná i několik druhů orchidejí

Velká část hald je stále nepřístupná. To se ale může změnit, protože přímo na nich jsou výjimečné biotopy. Na haldách rostou orchideje, například okrotice bílá, a jsou domovem i kudlanky nábožné. „Najdeme tady i druhy, které jsou chráněné i z celoevropského hlediska, jako je lesák rumělkový,“ řekl biolog Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity Petr Kočárek.

Vzácné rostliny i živočichy chodí přírodovědci na haldy v Ostravě pozorovat i se studenty. Na zajímavá místa už pořádají i cyklovýlety pro laickou veřejnost. Podle odborníků mají haldy obrovský potenciál. Mnohdy jsou na nich i pozůstatky starých lanovek, dopravníků či železničních vleček. 

O některé haldy, zejména ty termicky aktivní, se stará státní podnik Diamo. Ostatní patří nejrůznějším subjektům nebo obcím. Pracovníci Přírodovědecké fakulty v Ostravě chtějí vytvořit jejich databázi a navrhnout možnosti jejich dalšího využití.