Na místě Koněvova pomníku v Praze dočasně stojí socha skřeta s obličejem Putina

Na náměstí Interbrigády v Praze 6 dočasně stojí socha znázorňující ruského vládce Vladimira Putina jako skřeta, který utahuje plynový kohout. Na místě, kde stál dříve pomník sovětského maršála Ivana Koněva, bude třicet dnů, pak půjde do dražby. Vydražené peníze poputují na nákup zbraní pro Ukrajinu, která od února čelí ruské invazi.

Na bubenečském náměstí stála socha maršála Koněva do jara 2020. Radnice Prahy 6 ji nechala odstranit na základě rozhodnutí ze září roku 2019, kdy padlo rovněž rozhodnutí, že pomník nahradí památník osvobození Prahy na konci druhé světové války.

Místo teď na čas zaplnila Putinova socha, která má podle autora, kováře a sochaře Dušana Dostála, poukázat na viníka současného zdražování cen energií. Socha se zvednutou pravicí podle něj představuje Putina také v kombinaci s nacistickým vůdcem Adolfem Hitlerem, a vyjadřuje tak postoj, který ruský prezident zaujal.

Dílo s názvem Démon Ahriman, démon z perské mytologie, vzniklo při příležitosti mezinárodního setkání uměleckých kovářů. „Znázorňuje absolutní zlo,“ doplnil k soše její autor.

Vydražené peníze půjdou na zbraně pro Ukrajinu

Instalaci sochy i její následnou dražbu zorganizoval podnikatel Dalibor Dědek, který na počátku května vyhlásil kampaň Dárek pro Putina shromažďující peníze na zbraně pro Ukrajinu napadenou Ruskem.

„Socha by měla vyslat signál do České republiky, že problém na Ukrajině stále trvá a je potřeba ho řešit. Druhý signál je pro Ukrajince, že jsme s nimi, a třetí by měl být do Ruska, že tak, jak tady dříve stála socha maršála Koněva, který byl vnímán pozitivně, tak nyní svoji historii poplivali,“ uvedl Dědek. Věří, že Putinova socha by se mohla vydražit za šestimístnou částku.

Vytvořit sochu Dostálovi trvalo čtrnáct dnů a pracoval na nÍ dvacet hodin denně, řekl. Setkání uměleckých kovářů, při kterém socha vznikala, se pravidelně koná na hradě Helfštýn a účastní se ho umělci z celého světa.