Karlovarský kraj uzavře bazén na pedagogické škole jako ztrátový. Trenéři protestují

Události v regionech: Uzavření bazénu v Karlových Varech (zdroj: ČT24)

Školy a sportovní kluby v Karlových Varech si stěžují kvůli uzavření plaveckého bazénu na Střední pedagogické škole s Domovem mládeže. Kraj chce ukončit jeho provoz od nového roku. Hejtmanství tvrdí, že už deset let je ztrátový a navíc ve špatném stavu. Ročně za něj doplácí dva miliony korun, které by jinak využil třeba na opravy internátních pokojů. Učitelé a trenéři ale protestují, že bez bazénu nesplní plavecké výcviky a zároveň nebudou mít kde trénovat.

Studenti karlovarského gymnázia chodí do bazénu v Domově mládeže plavat víc než dvacet let. „Je to pro děti hrozně důležité, aby měly pohyb. Navíc, když se ten bazén uzavře v lednu, tak my se nedostaneme do žádného režimu plavání,“ upozornila učitelka Dana Ančincová.

Podle hejtmanství ale plavci využívají bazén jen 18 hodin týdně a Domov mládeže by před starostmi o jeho prodělečný provoz měl dát přednost kvalitnímu ubytování pro studenty. „Raději budeme investovat do pokojů než udržovat bazén ve městě, kde plavecké kapacity jsou,“ podotkl radní pro školství Jindřich Čermák (Piráti).

Kraj spoléhá na to, že se plavci přemístí třeba do bazénů v Alžbětiných lázních nebo do KV Arény, kde bazén navštíví nejvíce lidí od 16 do 20 hodin. Už teď ale naráží na své kapacity.

„My bychom museli na úkor veřejnosti tady nabrat další dvě tři dráhy dvakrát týdně, a to by velmi omezilo veřejnost,“ sdělil ředitel KV Arény Roman Rokůsek.

Kraj podle opozice peníze na provoz najde

Proti uzavření bazénu je i krajská opozice. Když byla u moci, pořídila v roce 2020 výměník tepla za téměř čtyři sta tisíc korun. „Na krajském zastupitelstvu schvalujeme mnoho individuálních dotací a jsem přesvědčená o tom, že dva miliony korun na provoz bazénu určitě najdeme,“ konstatovala opoziční zastupitelka Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Jenže potřeba jsou ještě další dva miliony korun na nutnou rekonstrukci a ty už kraj v rozpočtu nemá. Bazén tak bude od ledna zavřený a zastupitelé do půl roku rozhodnou, co s ním.