Karlovarského hotelu Thermal se ujme nový ředitel, ještě letos mají začít opravy

Hotel Thermal se dočká oprav (zdroj: ČT24)

Hotel Thermal bude mít od října nového ředitele a ještě letos by měla začít rekonstrukce interiéru hotelu. Znovuotevření by se měl také dočkat známý venkovní bazén, jehož provozu se na patnáct let ujme nový nájemce. Plány na rekonstrukci hotelu a bazénu představil v pátek předseda vlády Andrej Babiš (ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Rekonstrukce hotelu vyjde na 580 milionů korun, bazén stát opraví za 110 milionů.

„Chápu, že lidi jsou naštvaní. Dostali jsme se do situace, kdy jsme v roce 2015 na základě posudku museli bazén z bezpečnostních důvodů uzavřít, nicméně prodělával sedm milionů korun ročně,“ uvedl v pátek premiér Andrej Babiš.

Stát se bazén nejprve pokusil nabídnout k prodeji, ale nabídku vzápětí stáhnul. Od loňského roku hledal nájemce. Tím by měla být soukromá společnost Saunia. Bazénové centrum ale předtím stát opraví na své náklady.

„Je tady nový dlouhodobý nájemce na patnáct let, stát bude investovat do bazénu 110 milionů korun. Vyslovil jsem přání, aby byl bazén otevřen 1. června 2021, na Mezinárodní den dětí, začíná léto a potom už festival,“ dodal Babiš.

Hotel Thermal se i s bazénem dočká rekonstrukce (zdroj: ČT24)

Schillerová: Chceme, aby hotel vypadal jako kdysi

Rekonstrukce by se měl dočkat i samotný hotel Thermal. „Stát neuvažuje o pronájmu hotelu, chceme jej zrekonstruovat a provozovat, s výjimkou bazénu, kdy jsme už smlouvu o pronájmu uzavřeli,“ potvrdila ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Potomci autorů stavby se ale obávají o budoucí podobu hotelu. „Chceme upevnit společenský status hotelu Thermal, jako architektonické jedinečnosti hotelového komplexu, a tím bych jednou provždy chtěla uzavřít debaty, jestli chceme něco předělat. Chceme, aby hotel v maximální možné míře vypadal tak, jako kdysi,“ ujistila v pátek Schillerová.

„Technologie v hotelu musíme předělat na 21. století. Vyměnit okna, zastaralé sítě, rozvody vody, elektřiny a samozřejmě řešit i energetickou náročnost hotelu. Musí projít celou řadou kroků, kterými se sníží jeho energetická náročnost,“ dodala Schillerová s tím, že hotel by měl využívat například i zbytkové teplo z kuchyně či bazénu.

„V letošním roce zahájíme opravy a úpravy části interiéru,“ dodala ministryně financí s tím, že generální oprava bude respektovat veškeré interiérové prvky. Práce na opravě by podle ní neměly ohrozit konání filmového festivalu.

Také exteriér budovy by měl být po rekonstrukci v původních barvách, podle Schillerové nedojde ke změně architektonického výrazu budovy. Ministryně zdůraznila, že k projektu nemá žádné výhrady ani památková péče.

Návrh neodpovídá původním myšlenkám, kritizují ministerstvo vnoučata architektů

Thermal ve Varech vyrostl podle návrhu manželů Machoninových v 70. letech ve stylu tehdy moderního brutalismu. Machoninovi navrhli nejen budovu, ale i interiéry. Ikonickým se stal venkovní bazén s vřídelní vodou a výhledem na město. Současný stav budovy označila vnoučata architektů Maria a Jan Kordovští za systematickou destrukci.

Ocenili deklarovanou snahu o zachování barev a materiálů, zároveň ale kritizovali to, že rekonstrukce hotelové části stále nemá architekta. „Nové fotografie vzorových pokojů potvrzují, že jejich návrh v ničem neodpovídá původním myšlenkám našich prarodičů,“ sdělili. Vadí jim také to, že ministerstvo financí nezveřejnilo vizualizace saunového provozu hotelu, kde se budou dít největší změny.

Muž s praxí v hoteliérství

Od října se funkce ředitele hotelu Thermal ujme Vladimír Novák, který nahradí Michala Kočarka. Novák se v oblasti hotelnictví pohybuje pětadvacet let. Bude mít na starosti i rekonstrukci hotelu a bazénu. „Je zkušeným manažerem a vkládám do něho velké naděje,“ řekla Schillerová. „Chceme, aby hotel nabízel špičkové lázeňské a medicínské služby a byl důstojným místem, kde lidé relaxují,“ dodala.

Dosud byla v Thermalu, který není kulturní památkou, opravena kvůli havarijnímu stavu střecha nad kongresovou částí i požárem poničené balneocentrum. Vyhlášena je také zakázka na zateplení hotelu. Podle Schillerové plánovaná výstavba wellness centra u venkovního bazénu nebude balneocentru nijak konkurovat, protože jde o odlišné služby.

Budoucí ředitel hotelu řekl, že v současné době je Thermal živ z klientů ze Středního východu, Ruska, Německa a na čtvrtém místě jsou čeští klienti. Rád by se pokusil znovu přilákat více ruských klientů a ve spolupráci s bazénovým centrem i české, a to i rodiny s dětmi.

Zástupce společnosti Saunia Jan Holeček uvedl, že studie rekonstrukce bazénu zatím počítá s jeho zachováním v původním půdorysu, tedy s délkou 49,7 metru. Zázemí má tvořit saunové a wellness centrum se dvěma gastroprovozy, přičemž jeden má sloužit jen návštěvníkům centra a druhý má být přístupný i veřejnosti zvenku.

Hotel Thermal skončil loni ve ztrátě 9,7 milionu korun, částečně kvůli výpadku příjmů, které způsobil v roce 2017 požár balneocentra. Nižší příjmy také způsobil úbytek movitých hostů z Ruska. V roce 2017 dosáhl zisku 4,4 milionu korun.