K liberecké koalici se připojili Piráti i ODS. Smlouvu se Starosty a ANO podepíšou v pátek

V nové liberecké radě budou nakonec zástupci čtyř politických stran. K dříve oznámené koalici Starostů pro Libercký kraj, kteří ve městě vyhráli komunální volby, a ANO se připojili i Piráti a ODS. Koaliční smlouvu podepíšou zástupci stran v pátek dopoledne. Oproti dosavadnímu složení se rada rozšíří o Piráty.

Povolební matematika dávala v Liberci více možností, jak sestavit radniční koalici, ale nakonec bude velmi podobná té současné. V 39členném zastupitelstvu má většinu 23 hlasů již spojenectví Starostů (kteří kandidovali společně ještě s TOP 09 a lidovci) a ANO.

Bezprostředně po volbách řekla lídryně ANO Šárka Prachařová, že považuje další spolupráci s SLK za málo pravděpodobnou. Primátor a lídr SLK Jaroslav Zámečník dal podle ní najevo, že s ANO již vládnout nechce. Přesto byla již na konci září na stole dohoda právě těchto dvou subjektů.

Nakonec se k nim ale připojila i ODS, která byla i v dosavadní radě a přinese do koalice další čtyři zastupitelské hlasy, a také Piráti. Ti v libereckém zastupitelstvu usedli poprvé a patří jim dvě křesla. Celkem tedy bude mít čtyřčlenná koalice za zády hlasy 29 zastupitelů. Zbylých deset opozičních křesel připadá Zeleným (kandidujícím jako Liberec otevřený lidem) a SPD. 

Nejasné naopak zůstává rozdělení křesel v nové radě. „Zatím detaily o radě, počtu zastoupení a podobně nechceme teď říkat,“ řekl Zámečník poté, co se dohodl se zástupci občanských demokratů a Pirátů. Dodal, že podrobnosti oznámí v pátek při podpisu koaliční smlouvy. „Text, který jsme teď vytvořili, si budou ještě všichni číst. Předpokládám sice, že změny už tam nebudou, chceme to ale sdělit společně až při tom podpisu,“ dodal.

Nezmění-li se na dohodnuté koalici nic a primátorem zůstane Zámečník, bude to potřetí v porevoluční historii Liberce, kdy vstoupí týž primátor do svého druhého období. Předtím se to podařilo prvnímu primátorovi Jiřímu Drdovi, jenž ve funkci vydržel osm let, a potom Jiřímu Kittnerovi, který byl v čele města téměř jedenáct let.