SPOLU jde v Pardubicích do opozice. V koalici by prý nemohlo realizovat svůj program

Pardubické uskupení SPOLU, které bylo ve volbách druhé a jednalo o koaliční spolupráci, nakonec půjde do opozice. Koaliční většina na pardubickém magistrátu je podle něj levicová a SPOLU by nemohlo uskutečňovat svůj program, uvedlo v tiskovém prohlášení uskupení, které tvoří ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

V Pardubicích vznikl velmi brzy po volbách koaliční trojblok, který vede jednání s ostatními subjekty. Tvoří ho vítězné hnutí ANO, Žijeme Pardubice a Společně pro Pardubice. Dohromady mají 20 křesel, zastupitelstvo má 39 členů. 

„Dostali jsme nabídku tuto koalici rozšířit. Její parametry ale odpovídaly tomu, že většina už existuje a nás je třeba pouze k dosažení pohodlné majority a klidu v zastupitelstvu. Těžko bychom také realizovali náš volební program, pokud uvnitř koalice již existuje jiná, navíc dle slibů na plakátech značně populistická většina,“ řekl předseda pardubické TOP 09 Ondřej Müller.

Už dříve SPOLU vyjadřovalo nesouhlas nabízenými personálními pozicemi, chtělo pět radních a dva náměstky, potom aspoň čtyři radní a dva náměstky primátora. Podle nich to odpovídalo volebnímu výsledku a důstojnému působení ve vedení města s možností splnit volební program.

Subjekt má devět mandátů. Hnutí ANO získalo 12 křesel, Žijeme Pardubice čtyři mandáty a Společně pro Pardubice má také čtyři zastupitele. Do zastupitelstva se dostali i Piráti se čtyřmi mandáty, po třech mandátech mají Naše Pardubice a SPD.