V Děčíně se na spolupráci domluvilo ANO s SPD. Koalice vznikají i v dalších městech

Děčín je prvním statutárním městem, kde do koalice vstoupí SPD. S hnutím se na spolupráci domluvilo vítězné ANO. Koalice vznikají i v dalších českých městech. Šumperk povede koalice složená z vítězného hnutí ANO, Šumperáků a ODS. V Uherském Hradišti budou spolupracovat čtyři subjekty – Společně pro Hradiště, ANO, Nestraníci pro Hradiště a KDU-ČSL. V Blansku se na spolupráci domluvily hnutí ANO, ODS, Volba pro Blansko a ČSSD. Nymburk povede další čtyři roky vítězné hnutí Nymburk s klidem (NSK) a ODS. V Českém Krumlově bude vládnout širší koalice pěti subjektů – ANO, ČK rozumem a srdcem-Nezávislí, ODS, Krumlováci a Žijeme Krumlovem.

V Děčíně zůstane primátorem Jiří Anděl (ANO). Ve 27členném zastupitelstvu budou mít strany 16 hlasů. Koaliční smlouvu chtějí podepsat v pondělí, v pátek podepíšou zatím jen memorandum. Ze zatím dohodnutých koalic ve statutárních městech je Děčín první, kde figuruje SPD.

V opozici usedne s pěti mandáty hnutí Volba pro Děčín. Čtvrtý Náš Děčín získal tři mandáty, dva zastupitele bude mít na pátém místě ODS. Šestí Piráti získali jedno křeslo. Oproti minulým volbám se do zastupitelstva dostalo o tři uskupení méně. Voleb se zúčastnilo 36,31 procenta voličů.

„Rada bude devítičlenná a v radě bude schéma šest lidí za ANO a tři zástupci SPD,“ uvedl Anděl s tím, že náměstků bude mít několik a budou z obou hnutí. „Chtěl bych říct, že s ostatními subjekty bude korektní spolupráce, že se nebudeme vymezovat na koalici a opozici a budeme spolupracovat napříč politickým spektrem,“ dodal.

Lídr kandidátky děčínské SPD a poslanec Jaroslav Foldyna, dříve místopředseda ČSSD, řekl, že se nová koalice chce zaměřit především na bezpečnost v ulicích a na vytváření podmínek pro rozvoj turistického ruchu malého a středního podnikání. Velkým tématem bude také rozpočet, který poznamená energetická krize, dodal.

Ústecký krajský soud obdržel ohledně zářijových komunálních voleb do děčínského zastupitelstva podnět týkající se neplatnosti voleb kandidáta v Děčíně. Anděl uvedl, že kvůli tomu zatím není jasné, kdy se bude konat ustavující zasedání zastupitelů.

Šumperk povedou ANO, Šumperáci a ODS

V Šumperku, kde se domluvily hnutí ANO, Šumperáci a ODS, je na starostu navržen lídr ANO a senátor Miroslav Adámek. V devítičlenné radě získá ANO pět míst, tři získají Šumperáci a jeden radní bude za ODS, řekl v pátek po ukončeném jednání Adámek. Ustavující zastupitelstvo by se mělo sejít 20. října.

„Po čtrnácti dnech, kdy jsme jednali napříč se všemi, kteří s námi jednat chtěli, jsme dnes (v pátek – pozn. red.) podepsali memorandum v zastoupení ANO, Šumperáků a ODS. Starostu bych měl obsadit já, pokud budu na ustavujícím zastupitelstvu schválen, místostarosty by se měli stát Karel Hošek a Eva Kostecká za Šumperáky. Personální obsazení radních jsme zatím neřešili,“ uvedl Adámek.

Radnice v Šumperku
Zdroj: Markéta Hofmanová/ČTK

Zástupci koalice se shodli na tom, že vznikne uvolněná pozice radního pro energetiku a chytré město. „Město chce navíc dlouhodobě obsadit pozici energetika, ale nedaří se to. Ty pozice jsou tak lukrativní, že podle mne město nemá na to, aby zaplatilo takového odborníka. A zřizovat takovou pozici jen proto, abychom ji měli, podle nás není správné. Proto jsme zvolili cestu, že chceme mít politickou odpovědnost za toto odvětví,“ doplnil lídr ANO s tím, že ve vedení města tak budou působit čtyři uvolnění radní.

Mezi hlavní témata, která by se měla objevit i v programovém prohlášení koalice, patří podle Adámka čistota a údržba zeleně, rozšíření bytového fondu, snaha dostat kulturu do ulic a podpořit komunitní život, podpora drobných podnikatelů a také téma energetických úspor.

ANO získalo ve volbách deset mandátů, Šumperáci složení ze zástupců STAN a TOP 09, kteří skončili čtvrtí, mají čtyři mandáty a ODS jeden. V opozici tak skončí druhá Nezávislá volba se čtyřmi mandáty, která se vůči spolupráci s ANO vyhranila už před volbami, SPD se čtyřmi zastupiteli, sdružení Srdcem pro Šumperk v čele s bývalým starostou Tomášem Spurným se třemi zastupiteli a s jedním mandátem ROZUMNÍ. 

V Hradišti vznikla koalice čtyř subjektů

V Uherském Hradišti vytvoří koalici uskupení Společně pro Hradiště (ODS a TOP 09), hnutí ANO, Nestraníci pro Hradiště a KDU-ČSL a nezávislé osobnosti. V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu bude mít nová koalice 17 křesel, sdělil lídr Společně pro Hradiště Stanislav Blaha (ODS), který by měl i v příštích čtyřech letech zůstat starostou.

Dohoda mezi těmito čtyřmi subjekty podle Blahy vznikla na základě shody na nejdůležitějších programových bodech. „O finálním znění koaliční smlouvy by po dalších kolech jednání mělo být jasno v následujících dnech. Všechny čtyři subjekty se zavázaly k budoucí spolupráci a k ukončení jednání s dalšími potenciálními koaličními partnery,“ uvedl starosta. 

Náměstí v Uherském Hradišti
Zdroj: Libor Sojka/ČTK

První nově složené zastupitelstvo by se podle Blahy mělo sejít v druhé polovině tohoto měsíce, a to v týdnu od 17. října. Dosud byla na uherskohradišťské radnici koalice ODS s nezávislými osobnostmi, hnutí KRUH, KDU-ČSL a TOP 09 s podporou Studentů a nezávislých kandidátů. Hnutí KRUH v letošních volbách neuspělo.

Vítězství zaznamenalo v zářijových komunálních volbách Společně pro Hradiště, které získalo šest mandátů, stejně jako druhé hnutí ANO a třetí Hradišťáci. Čtvrtá KDU-ČSL a nezávislé osobnosti má tři mandáty, dva zastupitele budou mít na pátém místě Nestraníci pro Hradiště. Šestí byli Piráti se dvěma mandáty. Sedmou příčku obsadil Hlas pro Hradiště, tedy kandidátka KSČM a SPD, se dvěma zastupiteli.

Zástupci hnutí ANO podepsali nedlouho po uzavření volebních místností memorandum o povolební spolupráci s Hradišťáky a Piráty. Koncem minulého týdne od něj však odstoupili. Následně uvedli, že dohodu o utvoření základu budoucí koalice v Uherském Hradišti uzavřelo ANO se Společně pro Hradiště. Po vyjednávání v tomto týdnu se její součástí stanou i Nestraníci pro Hradiště a lidovci. Do opozice zamíří Hradišťáci, Piráti a Hlas pro Hradiště.

V Blansku zůstane starostou Crcha z ODS

V Blansku v pátek podepsaly memorandum o spolupráci subjekty ANO, ODS, Volba pro Blansko a ČSSD, podepíšou koaliční smlouvu. V zastupitelstvu budou mít 14 hlasů z 25. Starostou zůstane Jiří Crha (ODS), první místostarostkou bude Lenka Dražilová (ANO), druhým místostarostou Ivo Stejskal (Volba pro Blansko).

V Blansku uzavíraly roky koalici ODS, KDU-ČSL, ČSSD a Volba pro Blansko, po letošních volbách by ale měla jen 11 zastupitelů z 25. KDU-ČSL míří do opozice. „Podepsali jsme memorandum o spolupráci s tím, že příští týden uzavřeme koaliční smlouvu, a to zřejmě koncem týdne. Programy ještě budeme řešit,“ uvedla Dražilová. 

Radnice v Blansku
Zdroj: Petr Švancara/ČTK

Do blanenského zastupitelstva se dostaly všechny kandidující strany. Komunální volby ve městě vyhrálo ANO, získalo šest mandátů, druhá skončila ODS také se šesti mandáty. Třetí KDU-ČSL bude mít tři zastupitele.

Čtvrté uskupení FÓRUM Blansko má tři mandáty, dva zastupitele bude mít na pátém místě SPD. Šestí jsou Piráti se dvěma mandáty. Sedmou příčku obsadilo hnutí STAN s jedním zastupitelem. Na osmém místě skončila ČSSD s jedním mandátem, devátá KSČM získala také jeden mandát.

V Nymburce bude vládnout NSK a ODS

V Nymburce se domluvilo hnutí Nymburk s klidem (NSK) a ODS. Město nadále povede lídr vítězného hnutí Tomáš Mach. Ke dvěma místostarostům NSK přibude statutární místostarosta Zdeněk Vocásek za ODS, informovalo město Nymburk v tiskové zprávě. 

„Volební výsledky nám umožnily dohodu na spolupráci s partnery, které již známe a jsme s nimi schopni dokončit nejen velké projekty, ale zároveň pečovat o naše město a obyvatele v jakkoliv nelehkých časech,“ uvedl Mach. Jeho hnutí si se ziskem téměř 37 procent v komunálních volbách polepšilo o tři mandáty na deset.

Náměstí v Nymburce
Zdroj: Martin Hurin/ČTK

Druzí skončili ve volbách Nymburští demokraté Jana Rittera, stejně jako v posledním období jim výsledek voleb přinesl čtyři mandáty. Třetí ANO pro Nymburk bude mít tři zastupitele, o jednoho víc než doposud. O jeden mandát si pohoršila čtvrtá Změna pro Nymburk bývalého nymburského starosty Pavla Fojtíka, má dva mandáty, dva zastupitele bude mít na pátém místě ODS.

Novému místostarostovi připadne resort strategických investic a dotace. Pro léta 2022 až 2026 chce vedení zajistit rozvoj města včetně velkých projektů, například nového bazénu a zimního stadionu.

Nová koalice má v 21členném zastupitelstvu 12 křesel. V sedmičlenné radě města zasedne pět členů NSK a dva za ODS. Ustavující schůze zastupitelů by měla být 19. října.

V Českém Krumlově vytvoří koalici pět subjektů

V Českém Krumlově vznikne koalice hnutí a stran ANO, ČK rozumem a srdcem-Nezávislí, ODS, Krumlováci a Žijeme Krumlovem. Starostou bude lídr vítězného hnutí ANO Alexandr Nogrády. ANO se původně domlouvalo i s hnutím Občané patrioti, to ale nakonec v koalici nebude. Koalice bude mít 12 mandátů ve 23členném zastupitelstvu. Koaliční smlouva má být podepsána příští týden.

„Domluvili jsme se na prohlášení o budoucí spolupráci na přípravě koalice a koaliční smlouvy. Chybí tam Patrioti, o které jsme hodně stáli. Domluvili jsme se, že budou účastni na konkrétních bodech, úkolech, co město trápí, ale součástí koalice být nechtějí. Není to tak, že by z nich vznikla nepřátelská opozice,“ řekl Nogrády.

Občané Patrioti podle něj chtěli širokou koalici. V ní by bylo sedm subjektů včetně hnutí Jihočeši 2012, jehož krumlovským lídrem byl dosavadní místostarosta Martin Hák. Jihočeši 2012 ale účast v koalici odmítli a společně s dosud vládnoucími lidovci, zelenými, nezávislými a TOP 09 budou v opozici.

Zámecká věž Český Krumlov
Zdroj: Destinační managemet oblasti Český Krumlov

ANO předpokládá, že vedle starosty budou dva místostarostové, tedy o jednoho méně než v uplynulém volebním období. „Myslím si, že na město Krumlov je to dostatečné,“ řekl Nogrády, který pracuje jako vedoucí prodejních a výrobních jednotek firmy Jednota Kaplice.

Komunální volby v Českém Krumlově vyhrálo ANO, získalo pět mandátů v zastupitelstvu, které má 23 členů. Od posledních obecních voleb si o dva mandáty polepšilo. Druzí skončili Občané patrioti se třemi mandáty. Třetí lidovci mají tři zastupitele.

Čtvrtí ČK rozumem a srdcem-Nezávislí drží tři mandáty, dva zastupitele budou mít na pátém místě Jihočeši 2012. Šestá je ODS se dvěma mandáty. Po jednom mandátu získali Nezávislí a Zelení, pak také Společně pro Krumlov (TOP 09), KSČM, Žijeme Krumlovem a Krumlováci.