Archeologové zkoumají v Dolních Věstonicích skládku mamutích kostí objevenou před 56 lety

Odborníci z Archeologického ústavu Akademie věd Brno se vrátili na místo, kde byla v roce 1925 nalezena Věstonická venuše. Tentokrát nejsou předmětem jejich zájmu pozůstatky pravěkého osídlení, ale skládka mamutích kostí, kterou jejich předchůdci našli v roce 1966. Výzkum je součástí mezinárodního projektu.

Archeologický výzkum je součástí velkého projektu, který získal evropský grant a vedou ho archeologové z Polska. „Kromě nás se na něm podílejí ještě kolegové z Rakouska, Německa, Švédska i Velké Británie. Zaměřuje se na průzkum mamutích skládek ve střední Evropě,“ popsal vedoucí výzkumu Martin Novák ze Střediska pro paleolit a paleoantropologii Archeologického ústavu AV Brno.

Výzkum má objasnit migraci a vyhynutí mamutů

U nalezených skládek mamutích kostí vědci nejprve podrobně popisují jejich uložení, nalezené kosti pak podrobí laboratorním analýzám. „Cílem je objasnit jednak proces, jak skládky vznikaly, jaký byl vztah mezi lovci a jejich kořistí, pochopit, jak zvířata migrovala i jak populace mamutů ve střední Evropě vymizela,“ dodal archeolog.

Skládku kostí v Dolních Věstonicích na okraji pravěkého sídla lovců mamutů objevili archeologové v šedesátých letech. Tehdy prozkoumali její hlavní část. „Máme nyní k dispozici zcela nové možnosti analýzy nových nálezů. I když byla skládka v Dolních Věstonicích obrovská, měla asi dvacet na čtyřicet metrů, podle nálezové dokumentace nebyly její okraje prozkoumány. Právě do těch míst jsme se vrátili a v prvních týdnech výzkumu se nám podařilo objevit neprozkoumaný okraj skládky,“ řekl Novák.

Výzkum komplikují přívalové deště

Práci archeologům ztěžuje, že nacházené kosti nejsou v příliš dobrém stavu. Někdy se stane, že se rozpadnou při čištění poté, co se je podaří ze země vyzdvihnout. V uplynulém týdnu výzkum zkomplikovalo i počasí, když při prudkých bouřkách voda dvakrát naleziště zatopila.

I přes tyto komplikace se archeologům daří cíl výzkumu naplňovat. „Kromě kostí mamutů jsme našli i kosti pratura, koní, sobů a vlků. Jak se na skládce dá očekávat, nálezy kamenných nástrojů a jiných artefaktů tu nejsou příliš časté, pohybují se spíš v desítkách,“ dodal vedoucí výzkumu.

Odborníci, kterým při výzkumu pomáhají domácí i zahraniční studenti, plánují v terénním výzkumu pokračovat do konce září. Analýzy pak budou pokračovat v laboratořích.