Soud se musí vrátit k případu šikany rodiny Hyblerových při akci Asanace

Obvodní soud pro Prahu 1 se bude muset znovu zabývat případem bývalých příslušníků StB Milana Kopince, Vladimíra Novotného a Karla Vykypěla viněných ze zneužití pravomoci úřední osoby. Muži podle žalobců při akci Asanace donutili vytrvalou šikanou rodinu Hyblerových k vystěhování do zahraničí. Soud muže v únoru obžaloby zprostil, jeho rozhodnutí však zrušil odvolací senát. Vyplynulo to z informací na justičním serveru infosoud. Trojice vinu od počátku odmítá.

Někdejší členové státní bezpečnosti měli podle obžaloby za úkol dotlačit Martina a Ivanku Hyblerovy k emigraci, což se jim povedlo. Hyblera údajně předváděli k opakovaným výslechům, při nichž ho ponižovali a vyhrožovali mu vězením či nehodou, která by se mu mohla stát.

V domově manželů prováděli tehdejší příslušníci StB několikahodinové domovní prohlídky, manželku sledovali a znemožnili jí pracovat na pozici, pro kterou měla jako vysokoškolačka kvalifikaci. Rodina se třemi malými dětmi nakonec nátlak nevydržela a v roce 1982 souhlasila s vycestováním.

Soud trval výrazně déle, než musel

Prvoinstanční soud uvedl, že se nepodařilo prokázat, že by manželům s dětmi způsobili újmu právě oni. Podle soudkyně Olgy Kalašové se nenašly konkrétní důkazy, které by svědčily o tom, že Kopinec, Novotný a Vykypěl byli těmi zástupci státní bezpečnosti, kteří rodinu Hyblerových šikanovali.

Obžaloba podle Kalašové stála zejména na výpovědi Hyblera, který však nikoho neusvědčil. Soudkyně zároveň pokárala státní zastupitelství, že v přípravném řízení neprovedlo důkladné dokazování, a soud proto trval výrazně déle, než musel.

Vykypěl byl odsouzen už v devadesátých letech

Pozdější šéf kontrarozvědky Vykypěl už byl za zneužití pravomoci odsouzen počátkem devadesátých let, a to společně s bývalým ministrem vnitra Františkem Kinclem a posledním náčelníkem StB Alojzem Lorencem. Soud je uznal vinnými z toho, že od října 1988 do listopadu 1989 organizovali na celém území republiky izolaci velkého počtu osob, zejména v době očekávaných protestních akcí občanů. Vykypěl dostal trest 3,5 roku.

Akci Asanace vymyslela StB na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. Jejím cílem bylo fyzickým a psychickým nátlakem donutit občany nepohodlné režimu k trvalému opuštění státu. Pracovníci StB po celé zemi začali předem vytipované odpůrce režimu šikanovat i fyzicky týrat. Mezi jejich oběťmi byli například hudebníci Jaroslav Hutka a Vlastimil Třešňák, duchovní Svatopluk Karásek, herec Pavel Landovský a spisovatelka Petruška Šustrová.