TÉMA

Pavel Landovský

Soud se musí vrátit k případu šikany rodiny Hyblerových při akci Asanace

Obvodní soud pro Prahu 1 se bude muset znovu zabývat případem bývalých příslušníků StB Milana Kopince, Vladimíra Novotného a Karla Vykypěla viněných ze zneužití pravomoci úřední osoby. Muži podle žalobců při akci Asanace donutili vytrvalou šikanou rodinu Hyblerových k vystěhování do zahraničí. Soud muže v únoru obžaloby zprostil, jeho rozhodnutí však zrušil odvolací senát. Vyplynulo to z informací na justičním serveru infosoud. Trojice vinu od počátku odmítá.
25. 8. 2022|

30 let zpět: Premiéra Černých baronů

V Praze měla premiéru filmová adaptace Černých baronů, satirického románu Miloslava Švandrlíka. Ve filmu režiséra Zdeňka Sirového zazářily herecké hvězdy jako Pavel Landovský, Boris Rösner, Jiří Schmitzer, Miroslav Donutil či Ondřej Vetchý.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
4. 6. 2022|

Před 45 lety vyšel text Charty 77 v západních denících. Zásadní moment pro disent, hodnotí historici

Před pětačtyřiceti lety vyšel poprvé oficiálně text prohlášení Charty 77. Publikovaly ho ale pouze západní deníky. V té době už komunisté v Československu vyslýchali první signatáře dokumentu, který vyžadoval dodržování lidských a občanských práv. Podle historiků to byl právě zájem Západu, díky kterému se tehdejšímu režimu listinu a její podporovatele nikdy nepovedlo zcela zničit.
7. 1. 2022Aktualizováno7. 1. 2022, 23:10|
Doporučujeme

Jako Luďan z Mostu jsem nemohl do hospody, ale lidi už vědí, kdo jsem, těší Martina Hofmanna

Herec Martin Hofmann se v době největší popularity seriálu Most!, kde měl jednu z hlavních rolí, vyhýbal prý raději lidem. O letošních prázdninách ho ale potkat lze – alespoň v divadle a v kině. Jako král Leontes se vrátil na Letní shakespearovské slavnosti a v biografech se brzy představí coby jeden z titulních hrdinů komedie Prvok, Šampon, Tečka a Karel. O svých rolích a popularitě mluvil jako host Interview ČT24. Zavzpomínal ale i na nedávno zesnulého Milana Lasicu.
27. 7. 2021|

Festival Tabook se o samotě zaobírá literaturou, Týden čtení dětem si přizval Krajča nebo Kozuba

S říjnem začaly v česku také dvě literární akce. Ke společnému předčítání v rodinách opět vybízí Týden čtení dětem. Koná se po celém Česku, zahájení ale pořadatelé umístili do Českého Těšína, kde před deseti lety projekt začínal. Zájem o čtení navíc podpořili i písní, nazpívali ji Richard Krajčo nebo David Stypka. Literatura je od 1. října tématem také v Táboře. Na tamním, třídenním knižním festivalu se letos představí přes šedesát malých nakladatelů.
2. 10. 2020|

30 let zpět: Jsou momenty, kdy se člověk bez cizí pomoci neobejde

Z pozice člověka, který na vlastní kůži zakusil nelehký úděl exulanta odkázaného v zahraničí na pomoc druhých, apeloval herec, disident a signatář Charty 77 Pavel Landovský na českou veřejnost, aby tváří v tvář přílivu rumunských utečenců projevila s potřebnými větší solidaritu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
19. 8. 2020|

Václav Havel se vrátil do vězení. Padla poslední klapka nového filmu podle jeho života

Padla poslední klapka filmu, který se inspiruje dramatickým životem Václava Havla. Režisér Slávek Horák ho natočil podle vlastního scénáře. Snímek zachycuje události od roku 1968 až k přelomové sametové revoluci nebo Havlův vztah s manželkou Olgou.
3. 11. 2019|

Havlův život jako inspirace pro film. Jeho příběh natáčí Slávek Horák, titulní roli hraje Viktor Dvořák

Původně chtěl studovat FAMU a uchytit se u filmu, do historie se ale zapsal jako první polistopadový prezident. Příběh inspirovaný disidentskými léty Václava Havla začal podle vlastního scénáře natáčet režisér Slávek Horák. Titulní roli hraje Viktor Dvořák, Olgu Havlovou ztvární Anna Geislerová a Pavla Landovského Martin Hofmann. Koproducentem filmu, který se představí za rok, je Česká televize.
26. 8. 2019|