Havlův život jako inspirace pro film. Jeho příběh natáčí Slávek Horák, titulní roli hraje Viktor Dvořák

Události v kultuře: Režisér Slávek Horák natáčí film o Václavu Havlovi (zdroj: ČT24)

Původně chtěl studovat FAMU a uchytit se u filmu, do historie se ale zapsal jako první polistopadový prezident. Příběh inspirovaný disidentskými léty Václava Havla začal podle vlastního scénáře natáčet režisér Slávek Horák. Titulní roli hraje Viktor Dvořák, Olgu Havlovou ztvární Anna Geislerová a Pavla Landovského Martin Hofmann. Koproducentem filmu, který se představí za rok, je Česká televize.

Film scenáristy a režiséra Slávka Horáka se snaží zachytit události v životě Václava Havla od roku 1968, kdy byl mladým úspěšným dramatikem, přes vpád vojsk Varšavské smlouvy a období, kdy se jako zakázaný autor stáhl do ústraní na chalupu u Trutnova. Snímek se zabývá také vztahem Havla s jeho první manželkou Olgou a sleduje jeho souboj s tehdejším vládnoucím režimem až k přelomovým událostem roku 1989.

Snímek zatím pracovně nazvaný prostě Havel ale nechce být dokonale přesným historickým dokumentem. „Je to hraný film, je to fikce. Pro mne je nesmírně inspirativní ten boj jednotlivého člověka proti obří mašinérii,“ říká Slávek Horák, který v roce 2015 debutoval snímkem Domácí péče.

Nesnesitelný chlap a génius

„Mně se na něm strašně líbí, že to byl prostě obyčejný, pro mne třeba z čistě ženského pohledu naprosto nesnesitelný chlap, já bych to s ním asi nevydržela, ale přitom prostě génuis,“ říká o Václavu Havlovi představitelka jeho ženy Olgy Anna Geislerová.

„Zatímco Olgu jsem si od začátku představoval ztvárněnou Annou Geislerovou, ta hlavní otázka, kdo bude hrát jeho, byla dlouho nevyřešená,“ říká Horák k obsazení filmu. Po důkladném castingu našel ideálního představitele ve Viktoru Dvořákovi.

„Pro mě je nejdůležitější, že je to o člověku, že je to příběh člověka. A až pak to, že se ten člověk stal prezidentem,“ uvažuje Dvořák, dosud obsazovaný hlavně do divadelních a televizních rolí.

Nejde o první filmové nebo televizní ztvárnění Václava Havla. V sérii České století si klíčovou postavu novodobých českých dějin zahrál Marek Daniel. V několika filmech pak Havel hrál sám sebe, třeba v Kamenném mostu Tomáše Vorla. Poprvé se před kamerou objevil už v polovině šedesátých let ve snímku Pavla Juráčka Každý mladý muž. A na plátně se ukázal i ve svém filmovém režijním debutu, adaptaci vlastní divadelní hry Odcházení.

Viktor Dvořák přiznává, že Havlovy herecké výkony v epizodních rolích nestudoval. Snaží se ale porozumět etapám jeho života. „Zajímá mě, jakým způsobem se vyrovnával třeba s vězením. A jak se s tím vyrovnával, když byl zavřený poprvé, a když byl podruhé, tam je rozdíl,“ říká.

Nezlomná Havlová a parťák Landovský

Svou úlohu se snaží do hloubky pochopit i představitelka Olgy. „Byla rázná, praktická, soběstačná, byla zvyklá se starat o mladší sourozence, prostě fungovala. Myslím, že byla vlastně nezlomná, ona si dělala pořádek i mezi těmi estébáky, které dávala do latě,“ popisuje Geislerová.

„Přístup k reálným postavám je jiný, člověk si to nemůže jen tak vymyslet a nějak si to představovat, protože existuje spousta zdrojů, u Olgy Havlové i sousta pamětníků. Na druhou stranu konkrétně tady u Olgy je ten příběh volně inspirován, nesnažíme se točit životopisný film a občas té pravdě utíkáme, ale je to příběh, který nás všechny fascinuje,“ pokračuje herečka, která získala již pět Českých lvů.

Ve filmu se Václav Havel znovu potká také s hercem a disidentem Pavlem Landovským, kterého hraje hvězda populárního seriálu Most! Martin Hofmann. „Myslím, že to byli parťáci. Vybavuji si, že to tak aspoň Pavel Landovský říkal. Pod to se schová všechno,“ říká Hofmann.

Premiéra filmu je naplánována na příští léto. Natáčení finančně podpořila Česká televize i Státní fond kinematografie.