Při výslechu je svlékali do naha, popsala disidentka Šustrová chování StB při akci Asanace

Bývalí příslušníci StB donutili Martina Hyblera při výsleších svléknout se do naha, křičeli na něj a vyhrožovali mu. I to byl jeden z důvodů, proč s rodinou v roce 1982 souhlasil s nucenou emigrací. V procesu se třemi příslušníky StB u Obvodního soudu pro Prahu 1 to v úterý uvedla bývalá disidentka a mluvčí Charty 77 Petruška Šustrová, která se s Hyblerovými přátelila.

„Vyprávěl, jak ho při výslechu nechali stát, jak na něj křičeli, vyhrožovali mu a svlékli ho do naha,“ vypověděla o Hyblerovi Šustrová. „Přes to se nedokázal přenést,“ dodala. Ivanka Hyblerová podle ní chtěla odcestovat z Československa ještě dříve, protože se bála. Členové StB jí podle její výpovědi vyhrožovali i únosem dětí.

Bývalá disidentka však nedokázala určit, zda se něčeho dopustili i obžalovaní. Příslušníci StB se při výsleších nepředstavovali nebo používali krycí jména. 

Vykypěl mluví o kolektivní vině

Z toho, že vytrvalou šikanou donutili rodinu Hyblerových při akci Asanace k emigraci, se u soudu zpovídají tehdejší šéf odboru a následně poslední náčelník kontrarozvědky StB Karel Vykypěl a jeho podřízení Milan Kopinec a Vladimír Novotný. Trojice obžalobu odmítá s tím, že rodinu nešikanovala.

Vykypěl prohlásil, že Hyblerovy nikdy neviděl a svým podřízeným nikdy nenařídil nic, co by bylo v rozporu s tehdejšími zákony. Státní zastupitelství podle něj nemá pro svá tvrzení důkazy a uplatňuje „princip kolektivní viny“.

Podobně se při minulém jednání vyjádřili Kopic s Novotným. Řekli, že manžele na služebnu nepředváděli, jejich ponižování nezažili a nebyli ani u domovních prohlídek. Na případ si ale podle svých výpovědí s odstupem téměř 40 let příliš nepamatují.

  • Po vzniku Charty 77 přemýšleli vedoucí komunističtí představitelé v Československu, jak se jejím signatářům pomstít a umlčet ty, kteří proti režimu vystupují. 21. prosince 1977 byl proto vydán rozkaz, na jehož základě se mělo: „Docílit úplného rozložení a izolace hlavních organizátorů akce Charta 77 od ostatních signatářů, u vytipovaných organizátorů této akce dosáhnout vystěhování z ČSSR.“ 
  • Pracovníci StB po celé republice začali předem vytipované odpůrce režimu šikanovat, ale i fyzicky týrat. Mezi postiženými byli například hudebníci Jaroslav Hutka, Milan Hlavsa a Vlastimil Třešňák, duchovní Svatopluk Karásek, Václav Malý a Karol Sidon, spisovatelka Petruška Šustrová nebo herec Pavel Landovský.

Dotlačit k emigraci

Obžaloba naopak uvádí, že někdejší členové Státní bezpečnosti měli za úkol dotlačit Hyblerovy k emigraci, což se jim povedlo. Hyblera údajně předváděli k opakovaným výslechům, při nichž ho ponižovali a vyhrožovali mu vězením či nehodou, která by se mu v ČSSR mohla stát.

V domově manželů prováděli několikahodinové domovní prohlídky, manželku sledovali a znemožnili jí pracovat na pozici, pro kterou měla jako vysokoškolačka kvalifikaci. Rodina se třemi malými dětmi nakonec nátlak nevydržela a v roce 1982 souhlasila s vycestováním.

Hyblerová-Lefeuvre dodnes žije ve Francii, k českému soudu však chce podle dřívějšího vyjádření jejího zmocněnce, historika Petra Blažka, přijet svědčit. Soudkyně ji předvolala na duben.

Vykypěl už byl za zneužití pravomoci odsouzen počátkem 90. let, a to společně s bývalým ministrem vnitra Františkem Kinclem a posledním náčelníkem StB Alojzem Lorencem. Soud je uznal vinnými, že od října 1988 do listopadu 1989 organizovali na celém území republiky izolaci velkého počtu osob, zejména v době očekávaných protestních akcí občanů. Vykypěl dostal trest 3,5 roku.

Akci Asanace vymyslela StB na přelomu 70. a 80. let. Jejím cílem bylo fyzickým a psychickým nátlakem donutit občany nepohodlné režimu k trvalému opuštění republiky. Pracovníci StB po celé zemi začali předem vytipované odpůrce režimu šikanovat i fyzicky týrat.