Muž, který před šesti lety střílel na pražském Zličíně, přijal sedmiletý trest vězení

Norajr Caturjan, který v roce 2016 střílel na dva muže před obchodním centrem na Zličíně v Praze, přijal sedmiletý trest vězení. Třiapadesátiletý Armén byl původně obžalován z pokusu o vraždu, podle dohody o vině a trestu, kterou pravomocně schválil pražský městský soud, se ale dopustil pokusu o těžké ublížení na zdraví.

Caturjan byl původně odsouzen k patnácti letům vězení jako uprchlý, nyní ale požádal o nové projednání svého případu. V úterý u soudu nepopřel, že střílel, muži ale podle něj zbraně vytáhli první.

Součástí schválené dohody je i vyhoštění Caturjana z Česka na neurčito, musí také pojišťovně uhradit přes tři sta tisíc korun. Caturjan byl potrestán i za nedovolené ozbrojování, střelnou zbraň totiž vlastnil nelegálně, stejně jako množství nábojů různých značek, které později policisté našli na půdě jeho domu v Karlštejně.

Řešení dluhů

Ke střelbě došlo v červenci 2016 u vjezdu do podzemních garáží obchodního centra. Caturjan na místo přišel společně s poškozenými, jeden z nich totiž údajně dlužil jeho známému peníze, píše se v dohodě, o které informoval mluvčí soudu Adam Wenig.

Poté, co Caturjan zjistil, že se na místě nachází více lidí, vystřelil nejméně dvakrát na prvního z mužů, tomu se podařilo utéct. Následně vystřelil na druhého muže, kterého zasáhl osmkrát, zejména do paží a stehen.

Zranění muže přímo neohrožovala na životě, vyplývá z dohody. Caturjan v úterý vypověděl, že záměrně střílel tak, aby muže nezabil. Odmítl, že by na místo šel s úmyslem vyvolat konflikt, bránit se začal až ve chvíli, kdy podle něj muži vytáhli zbraně.

K soudu v úterý přišli i oba poškození. První uvedl, že si na incident nepamatuje, druhý vypovídat odmítl.

Případem se soudy zabývaly už před pěti lety, kdy byl Caturjan souzen jako uprchlý. Tehdy mu v nepřítomnosti uložily patnáctiletý trest vězení, také ho vyhostily na neurčito. V nynějším řízení nesměl být obžalovaný potrestán přísněji než napoprvé.