Mše v Lidicích uctila památku obětí z obce vyhlazené nacisty

Události ČT: Pietní setkání v Lidicích (zdroj: ČT24)

V Lidicích začala v neděli mší pod širým nebem na základech kostela svatého Martina pietní akce při příležitosti 80. výročí zničení obce nacisty. Sloužil ji kardinál Dominik Duka. Památku obětí uctil premiér Petr Fiala (ODS), předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), ministryně obrany Jana Černochová (ODS), ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), zástupci obcí a spolků. Piety se účastnily i stovky lidí z různých míst Česka i ze zahraničí.

Lidické oběti jsou podle Duky oběťmi statečnosti všedního dne, protože v Lidicích nebyl ozbrojený odpor. Připomněl, že šlo ze strany nacistů o akt, který ve světě vyvolal velkou odezvu, například množství žen a vesnic nese na památku jméno Lidice. V kázání Duka zmínil, že moderní války popřely Boha a zbaběle hledají první a nevinné cíle.

Duka během mše prosil také za mír na Ukrajině. Ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis od něj po mši přijal jako dar obraz Panny Marie, který má ozdobit hlavní chrám v ukrajinské Buče, kde se stal jeden z největších masakrů války na Ukrajině. Další dva obrazy, které jsou variací na Madonu svatovítskou, přislíbil pro kostely v Kyjevě. „Bohužel, dnes v Ukrajině máme stovky a tisíce Lidic. A ta podpora, kterou nám projevujete ze strany českého lidu, českého státu, je moc důležitá,“ řekl velvyslanec.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil a senátor Pavel Fischer na mši v Lidicích
Zdroj: Michaela Říhová/ČTK

Před mší zazněl úryvek z Mozartova Requiem v podání Hornického pěveckého sboru Kladno, který doprovázel celý obřad. U oltáře stál portrét posledního lidického faráře Josefa Štemberky, který byl zastřelen 10. června 1942 s ostatními lidickými muži.

Vrátilo se 143 žen a 17 dětí

Oběťmi nacistů se stalo 340 lidických obyvatel, po válce se vrátilo 143 lidických žen a po dvouletém pátrání 17 dětí. Všechny domy včetně školy, kostela a fary nacisté polili benzinem a podpálili, v následujících týdnech a měsících zbytky vypálených budov vyhodili do povětří. 

Poklonit se obětem nacistického masakru v Lidicích přišel už tradičně i Pavel Horešovský. Ve společném hrobě 173 lidických mužů leží i jeho otec. On sám si ho však nepamatuje, narodil se 16 dní před vyhlazením obce. „Když sem přijdu, tak prostě přemýšlím, co se tu stalo. Nechci mluvit o Ukrajině, ale když vidím některé záběry, tak se mi dostanou slzy do očí,“ řekl. 

Naopak politici o současné ruské agresi na Ukrajině hovořili. „Neviděl jsem Lidice, ale když jsem navštívil Buču, tak jsem říkal, že nikdy si nebudu umět představit, jak to mohlo vypadat v Lidicích,“ řekl na vzpomínkové akci Vystrčil. „To, co se děje teď na Ukrajině, se stalo už v minulosti. Mělo by to pro nás být velkým poučením a mementem,“ dodala Pekarová Adamová. „Naší povinností je připomínat si tyto události, připomínat si oběti a připomínat si, čeho je totalitní režim schopen,“ uvedl premiér.

Po nedělní mši následovalo pokládání květinových darů u společného hrobu lidických mužů, modlitba, poděkování ředitele Památníku Lidice Eduarda Stehlíka a uctění památky dětských obětí války u jejich pomníku. Lidé mohli také mimořádně navštívit muzeum Památníku Lidice, které momentálně prochází rozsáhlou rekonstrukcí.