Policie prověřuje agenturu kvůli pracovním smlouvám pro Ukrajince

Policie prověřuje údajně nevýhodné pracovní smlouvy pro uprchlíky (zdroj: ČT24)

Západočeští kriminalisté prověřují praktiky personální agentury Nazar Invest, která působí v Holýšově na jižním Plzeňsku. Trestní oznámení na ni podali ukrajinští uprchlíci. Společnost je údajně měla nutit podepisovat nevýhodné pracovní smlouvy. Firma Nazar Invest nařčení odmítá.

Plzeňské Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) posílá ukrajinské uprchlíky do jedné z ubytoven v Holýšově. Ta patří právě pracovní agentuře Nazar Invest, která měla podle organizace Člověk v tísni nutit uprchlíky podepisovat nevýhodné pracovní smlouvy. Rozhovor se stěžovateli ale ČT humanitární organizace neumožnila. 

„Podle našich zjištění a podle přiznání jednatelů firmy nutí Nazar Invest (uprchlíky) podepsat pracovní smlouvu. V případě, že odmítnou, tak jsou vykázáni z toho bydlení. To má zase další dopady, protože uprchlíci, pakliže odmítnou jedno ubytování poskytnuté přes krajské asistenční centrum, na další ztrácejí nárok,“ uvedl Jakup Paleček z regionální pobočky Člověka v tísni. 

Případem se nyní zabývá policie. „Šetříme veškeré okolnosti. Chtěli bychom požádat všechny, kteří by nám mohli poskytnout k případu jakékoliv informace, aby se obrátili na linku 158,“ uvedla plzeňská policejní mluvčí Barbora Šmaterová. 

Někteří uprchlíci se agentury zastávají

Zástupci společnosti Nazar Invest veškerá nařčení odmítají. Dokonce se jich zastávají i někteří ukrajinští běženci, které štáb ČT na ubytovně zastihl.

„V současné době tady pracuje zhruba sedm lidí, původně jich bylo víc. Dva nebo tři řekli, že v té firmě nechtějí pracovat, ale jsou tady ubytovaní,“ řekl jednatel Nazar Invest Alexandr Brejcha. Odmítl, že by někdo v případě odmítnutí práce musel ubytovnu opustit.  

Podobně se vyjádřila i Ala Hluboka z Ukrajiny. Ve firmě, kterou domluvila právě pracovní agentura, začala pracovat před měsícem. Odmítla však, že by šlo o podmínku, aby mohla na ubytovně bydlet. Obvinění odmítl i advokát společnosti Hugo Hrubý. „Člověk v tísni nám nepředložil žádné důkazy,“ uvedl. Paleček ale opakuje, že organizace důkazy má.  

Smlouva firmy s KACPU zatím zůstane v platnosti. „(Agentura) jednoznačně plní podmínky vyplývající ze smlouvy ohledně ubytování. Po nařčení od Člověka v tísni v této společnosti uvažují o tom, jestli se vůbec mají podílet na tom, aby ubytovávali ukrajinské uprchlíky. Nás by to velice mrzelo, protože bychom museli hledat ubytování pro více než dvě stě uprchlíků,“ řekl hejtman Rudolf Špoták (Piráti). 

Personální agentura Nazar Invest situaci vnímá jako poškození svého jména. Právní cestou se ale proti nařčení bránit nechce.