Záchranka v Temném Dole je oficiálně v provozu, za sebou však už má přes šedesát zásahů

V Temném Dole v Horním Maršově na Trutnovsku se ve čtvrtek oficiálně otevřela výjezdová základna Zdravotnické záchranné služby (ZZS). Záchranáři však mají za sebou už přes šedesát zásahů. Většinou šlo o výjezdy k úrazům v horských střediscích východních Krkonoš, řekl mluvčí ZZS Královéhradeckého kraje Ivo Novák. Součástí nové stanice je také školicí centrum pro složky Integrovaného záchranného systému (IZS). Za výstavbu a vybavení nových objektů kraj zaplatil více než 43 milionů korun. Záchranáři tam fungují od druhé poloviny prosince.

„Většina z více než šedesáti případů byla charakteru úrazového, ve většině z nich jsme spolupracovali s horskou službou. Asi se začne ukazovat, že opravdu toto stanoviště bude více traumaticky založené. Uvidíme ale, co ukáže mimosezona a letní období,“ řekl Novák.

Smyslem stavby výjezdové základny v Temném Dole bylo podle vedení kraje přiblížit zdravotnické záchranáře k oblíbeným horským střediskům východních Krkonoš. „Pro horské oblasti je typická častá změna počasí, a především pak v zimě klimatické podmínky zhoršují dojezdové časy. Otevřením nové výjezdové stanice v Temném Dole se až o polovinu zkrátí dojezdová doba oproti dřívějšku, kdy byla nejbližší základna záchranářů v Trutnově,“ uvedl hejtman Martin Červíček (ODS).

Nová základna má ulevit i trutnovské záchrance

Posádku v Temném Dole tvoří jedna sanitka a dva záchranáři. „Počítáme s tím, že záchranářský tým v Temném Dole bude mít kratší dojezdové časy do nejvytíženějších horských středisek. Zároveň ale také uleví výjezdové základně v Trutnově, odkud jsme jen v loňském roce zrealizovali více než 5500 výjezdů,“ uvedl ředitel krajské ZZS Libor Seneta.

Základna se školicím střediskem vznikla přestavbou dvou objektů, které patří hejtmanství. Je nedaleko křižovatky, kde z hlavní silnice do Pece pod Sněžkou odbočuje silnice na Pomezní Boudy na hřebenech Krkonoš. Z jednoho objektu je výjezdová základna, z druhého vzdělávací a výcvikové středisko. Práce tam začaly na jaře 2020.

„Výstavba objektů v Temném Dole trvala zhruba rok a půl. Náklady na stavbu a nové vybavení stanice a školicího střediska přišly na 43 milionů korun, přičemž kraji se ve spolupráci s Centrem investic, rozvoje a inovací podařilo na projekt získat evropskou dotaci, která pokryla více než polovinu celkových nákladů,“ přiblížil první náměstek hejtmana pro investice Pavel Bulíček (Piráti).

obrázek
Zdroj: ČT24

Vedle výjezdové základny bude areál sloužit také jako výcvikové středisko pro složky IZS. „Nová budova disponuje výcvikovými trenažéry, které pomohou při tréninku a zvýšení odbornosti nejen našich záchranářů, ale i hasičů a dalších složek IZS. Součástí je například simulátor pro výuku rozšířené podpory životních funkcí, simulátor práce s automatizovaným externím defibrilátorem,“ uvedl radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink (HDK).

V kraji je už 17 výjezdových základen záchranky

Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje dosud disponovala šestnácti výjezdovými základnami ve třinácti městech, a to v Hradci Králové, Trutnově, Vrchlabí, Dvoře Králové nad Labem, Náchodě, Jaroměři, Broumově, Jičíně, Nové Pace, Hořicích, Novém Bydžově, Rychnově nad Kněžnou a Opočně.

Nejbližší výjezdová základna královéhradecké ZZS pro oblast východních Krkonoš, kde jsou velké lyžařské areály v Peci pod Sněžkou, Janských Lázních a Malé Úpě, byla dosud v Trutnově.