Nově otevřená křižovatka Rádelský mlýn může řidiče mást. Zejména ty, kteří spoléhají na navigaci

Nová křižovatka Rádelský mlýn mate řidiče (zdroj: ČT24)

Řidiči ze severu Čech mají problém s nově otevřenou mimoúrovňovou křižovatkou Rádelský mlýn na hlavním tahu z Liberce na Turnov a Prahu. Křížení je v provozu necelý týden. a motoristy mate značení, několik vozidel ve směru od Jablonce nad Nisou totiž skončilo v protisměru. Často se také řídí neaktualizovanou navigací.

Ředitelství silnic dálnic (ŘSD) už zareagovalo a v místě změnilo dopravní značení. „Řešíme to fyzickým zamezením, to znamená umístění baliset, abychom zabránili řidičům tam fyzicky přejet,“ uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.  

Někteří řidiči si ale značení nevšímají a řídí se pokyny navigace. Jenže ty mají často staré podklady. Navigace, které jsou on-line, se aktualizují průběžně. „Problém nastane s navigacemi v automobilech, které nejsou on-line,“ sdělil vedoucí provozního úseku ŘSD Libereckého kraje Jakub Hušek. 

Policie: Neřiďte se jenom navigací

Policisté tak žádají a upozorňují řidiče, aby se spoléhali i na své smysly. „Apelujeme na řidiče vozidel, aby v silničním provozu dávali pozor na stávající dopravní značení, a neřídili se pouze slepě pokyny navigace,“ vyzval vrchní komisař odboru služby Dopravní policie Jan Frieser.  

Správce komunikace nyní plánuje, že časem vymění provizorní oddělení pruhů za stálé. Poté už motoristé nebudou mít možnost fyzicky přejet dvojitou čáru.